Hlavní obsah

Benešovská nemocnice bude ochromena až do pátku

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice v Benešově kvůli útoku viru na počítačovou síť dál nepřijímá nové pacienty. V pondělí už ale technici začali spouštět servery a počítače. Policie uvedla, že útok na nemocnici v Benešově nebyl vyděračský a nešlo o výkupné. Vyšetřování dál pokračuje.

Foto: Jan Kholl, ČTK

Areál benešovské nemocnice, jejíž provoz ochromil počítačový kryptovirus.

Článek

Ke kyberútoku došlo minulý týden v noci na středu. Zdravotníci přeložili nejvážněji nemocné pacienty závislé na přístrojích na jednotkách ARO a JIP do jiných nemocnic, nyní tu zůstávají dvě stovky hospitalizovaných pacientů na běžných lůžkových odděleních.

Ambulance však nemohou provádět vyšetření na diagnostických přístrojích, a tak pouze ošetřují drobnější poranění a provádějí převazy a doporučují pacientům návštěvu jiných ordinací. V obdobném, velmi omezeném režimu bude nemocnice fungovat nejméně do konce pracovního týdne.

Kyberútok může přímo ohrozit životy pacientů, říká expert k viru v benešovské nemocnici

Bezpečnost

„Na základě pracovní schůzky s týmem Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) začala v benešovské nemocnici reinstalace všech serverů a koncových IT stanic. Většina zálohovaných dat nemocnice se jeví jako použitelná k obnovení,“ uvedla včera odpoledne Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO), hejtmanka Středočeského kraje, který je zřizovatelem nemocnice.

Potvrdila, že omezený provoz potrvá minimálně do pátku. „Nemocnice nepochybila vůbec v ničem. Měla nastavena opatření jako všechny ostatní nemocnice, včetně fakultních,“ ujistila Jermanová. V nemocnici zatím zůstávají v pohotovosti především počítačoví experti.

Kontrolují každý počítač

„Obcházeli celou nemocnici. Každý kout, kde se nachází nějaký počítač, kontrolovali vše, co kdy bylo připojeno na nemocniční počítačovou síť. Oni musí každý počítač, tedy asi 600 stanic, natvrdo odpojit, vyčistit, zrestartovat,“ řekl ředitel nemocnice Roman Mrva. Případem se zabývá i policie, ta ale zatím nemá žádného podezřelého útočníka či útočníky.

„Probíhají výslechy svědků a vyhodnocují se zajištěné stopy. Zahájili jsme trestní řízení pro trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému,“ uvedl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa, podle kterého je možné, že se může rozsah trestných činů ještě rozšířit.

I přes výpadek počítačů se v benešovské nemocnici rodilo

Domácí

Vyloučené není ani obecné ohrožení. „Nepředcházelo tomu ale žádné vydírání,“ odmítl Truxa, že by pachatel vyžadoval peníze nebo jinou odměnu za obnovu systému nebo vrácení zablokovaných dat.

Reklama

Výběr článků

Načítám