Hlavní obsah

Benešovou nadzvedl návrh Maláčové snížit platy i soudcům

Právo, ČTK, ada

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) rozdráždila svým návrhem novely zákona o platech ústavních činitelů jak svou vládní kolegyni, ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), tak představitele soudců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

Zatímco ještě v květnu Maláčová hovořila o tom, že se její změna, která má snížit platy a nově je odvíjet od čtyřnásobku minimální mzdy, bude týkat pouze zákonodárců a členů vlády, nyní do ní zařadila i soudce. Kvůli tomu by poklesly příjmy i státních zástupců, kteří sice mají vlastní platový zákon, ale ten vychází z příjmů soudců.

Podle Benešové je Maláčové návrh populistický a nedomyšlený, uvedl server Česká justice. Benešová míní, že růst platů v justici neodráží realitu, rozevírá nůžky ve srovnání s ostatními výdělky a zatěžuje rozpočet resortu, není ho ale možné řešit „efektními a nedomyšlenými výkřiky před volbami“.

Soudy už zasáhly

Právě snížení platů soudců v minulosti zvrátily soudy. Argumentem zástupců justice vždy byla potřeba jejich nezávislosti. Na možný ústavní rozpor poukázala prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová i prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Platy špiček se odvíjejí od průměru mzdy v nepodnikatelské sféře. V případě ústavních činitelů jde o její dvouapůlnásobek, v případě soudců o trojnásobek. Žalobci pak mají nárok na 90 procent příjmu soudců.

Průměrná mzda vzrostla na začátku roku na 34 tisíc

Ekonomika

„Změna způsobu výpočtu platové základny je s ústavním pořádkem rovněž konformní, neboť umožní představitelům stání moci i soudcům, aby s ekonomikou státu, kterou kvalitou výkonu své funkce ovlivňují, mohli bezprostředněji dýchat,“ uvedlo ministerstvo práce v podkladech k novele platového zákona.

Maláčové návrh novely počítá se dvěma variantami. V jedné by se nynější platové základny pro příští dva roky jen zmrazily na letošních částkách. Politici by měli základ 84 060 korun a základ u soudců by činil 102 872 korun.

Ve druhé verzi by se už pro příští rok použil nový vzorec s polovinou minimální mzdy, základ politiků a soudců by činil 68 400 korun. V jaké podobě by se mohla novela schválit a zda vůbec, není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám