Hlavní obsah

Bém: Mně, proboha, nemůže nikdo nic vyčítat

Právo, Oldřich Danda

Dosluhující pražský primátor Pavel Bém v rozhovoru pro Právo odmítl, že by za špatný volební výsledek ODS v hlavním městě mohl jednotlivec, a konkrétně on. K výsledku řekl, že čekal víc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Končící pražský primátor Pavel Bém

Článek

Jak jako končící primátor hodnotíte výsledek ODS v Praze?

Jsem zklamán, čekal jsem víc. Věřil jsem, že dokážeme Pražany přesvědčit, že docent Svoboda bude dobrým primátorem. Ve sněmovních volbách jsme ztráceli na TOP 09 jen dvě procenta a nyní už sedm.

Vyčítají vám spolustraníci, že za chabý výsledek můžete i vy?

Mně, proboha, nemůže nikdo nic vyčítat. Já jsem nikam nekandidoval. Klíčovou odpovědnost nese pražská ODS. Těžko přijmout, že by odpovědnost za neúspěšné volby měl nést někdo jiný.

Co říkáte na to, že TOP 09 koalici s ODS podmiňuje personálními ústupky?

TOP 09 si musí uvědomit, že byť je vítězem voleb, nestačí jí to na sestavení vedení radnice. Musí jít s někým do koalice a podle mého pan Tůma před volbami spolupráci s ČSSD odmítal, z tohoto pohledu je TOP 09 souzena ODS. Žádná spolupráce nemůže vzniknout na základě kategorických podmínek. To mi přijde jako politická nezralost a nezkušenost. Musí si uvědomit, že tu jsou jiné možnosti, jak radu sestavit. Důležitější je programová shoda.

Je ve hře koalice ODS a ČSSD?

Z pohledu odstupujícího pravicového primátora bych upřednostnil pravicovou radnici, ale nechci vstupovat do jednání. Z hlediska strategie je lepší koaliční potenciál vytvářet než bourat. Nejpodstatnější je, aby nové vedení dokázalo navázat na vše dobré, co se podařilo vytvořit. Před osmi lety bylo město pod vodou, zadlužilo se, dnes je finančně konsolidované a proti vodnímu živlu zabezpečené. Já předám město panu Tůmovi či panu Svobodovi s vyrovnaným rozpočtem a se splacenými dluhy a s tempem investiční výstavby, která tady nebyla od roku 1945.

Je pravda, že části pražské ODS by koalice s ČSSD vyhovovala?

Nejsem si tím jist, ale musí se dodat, že pokud máte jen dvě možnosti vyjednávání, tak říci jedné či druhé variantě ne by znamenalo zmenšit prostor, který ODS v Praze má. Doufám, že ODS se podaří přetavit prohru do rozumného promítnutí do orgánů města.

Praha má špatnou pověst. Jak to vnímáte?

ODS tu čtyři roky vládla sama a opozice měla velký prostor nás kritizovat, což jsem předjímal hodinu poté, co jsme vyhráli. Netušil jsem, že to poznáme už ve sněmovních volbách, jejichž výsledek byl velkým zklamáním, a kvůli kterému jsem hned rezignoval na pozici předsedy pražské ODS. Politická odpovědnost by měla být vyvozena i ze špatného výsledku komunálních voleb, ale to už není moje starost.

Podle mého 90 procent jsme udělali dobře a těch 10 procent, které jsme nedotáhli nebo se to nepodařilo, jak jsme chtěli, je prostě realitou. Praha potřebuje vizionáře a nepotřebuje správce, ještě je daleko doba, kdy bude město moci spravovat pouhý manažer. Mrzí mě kauza opencard, mrzí mě příběh kolem Kaplického knihovny, to jsou politické chyby, za které jsme zaplatili velikou daň.

Co vás mrzí u Kaplického knihovny?

Že se z toho stalo referendum o moderní architektuře v Praze a také prvním signálem kritiky pražské ODS. S odstupem říkám, že to Prahu i mě poškodilo. Média ukázala na viníka, který si to tolik nezasloužil. Problém byl hlavně, že chyběly peníze a že pozemek neodpovídal zadání. Tím jsme se dostali do smyčky, ze které jsme nedokázali vystoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám