Hlavní obsah

Běloruský disident Michalevič odjel z ČR zpět do vlasti, kde ho zadrželi

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Běloruský disident Ales Michalevič, který po neúspěšné kandidatuře na prezidenta před pěti lety dostal v Česku azyl, se rozhodl vrátit do vlasti. Běloruští pohraničníci ho v úterý ráno zadrželi přímo na hranicích, informoval server Tut.by.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ales Michalevič v roce 2010 kandidoval v Bělorusku na prezidenta. V ČR získal azyl, o který ale teď přijde.

Článek

„Mnohokrát jsem říkal, že se vrátím, jestli (v Bělorusku) propustí všechny politické vězně. Propustili je a já se vracím,“ napsal Michalevič na Facebooku. Prezident Alexandr Lukašenko 22. srpna podepsal milost pro šest vězněných opozičních politiků včetně Mikalaje Statkeviče, který proti němu při posledních volbách spolu s Michalevičem a s dalšími kandidoval. Další volby, v nichž Lukašenko kandiduje už popáté, se uskuteční v říjnu.

Michaleviče zadrželi ve vlaku, který směřoval z Litvy do Běloruska. „Byl zadržen jako osoba, po níž je vyhlášeno pátrání, a bude předán policii,“ sdělila pohraniční služba serveru Tut.by.

Ze země nesmí odjet

Agentura BelaPAN pak v úterý odpoledne informovala, že byl Michalevič propuštěn s tím, že nesmí odjet z Běloruska. Ve vlasti je stále stíhán za „organizaci masových nepokojů“.

Byl spolu s dalšími opozičními kandidáty zadržen krátce po volbách v prosinci 2010, které v Minsku provázely nebývalé protesty proti Lukašenkovu režimu. Po třech měsících byl propuštěn z vazby s podmínkou, že neopustí Bělorusko.

Michalevič, který byl ve vazbě údajně mučen, pak v březnu 2011 uprchl do Česka, kde dostal azyl. Podle českého zákona o azylu by mu teď měla být mezinárodní ochrana odňata, neboť se dobrovolně vrátil do země, v níž byl pronásledován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám