Hlavní obsah

Bělobrádek si na vládu přivedl lidi od Topolánka

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf lidovců a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek získal nedávno do svého týmu nečekanou posilu: bývalou členku ODS a dnes nezávislou pražskou zastupitelku Gabrielu Kloudovou. Tu mu doporučil bývalý mluvčí někdejšího premiéra Mirka Topolánka Martin Schmarz, který pro Bělobrádka také pracuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Kloudová v minulosti vedla sekretariát expremiéra Mirka Topolánka a byla označována za jeho pravou ruku. Blízko měla i k Topolánkovu kontroverznímu spojenci, lobbistovi Marku Dalíkovi či exposlanci Petru Tluchořovi. Informace Práva, že oba pracují na Úřadu vlády, Bělobrádek potvrdil. Oba jsou podle něj profesionálové, kteří mají cenné zkušenosti se státní správou.

Kloudová pro něj podle jeho slov zajišťuje servis, má také na starost organizační práci při komunikaci s veřejnou správou a meziresortní spolupráci. „Je to činnost, kterou vykonávala po tři roky jako ředitelka kabinetu premiéra,“ poznamenal pro Právo Bělobrádek.

I bratranec Marka Bendy

Kloudová má ale za sebou nejen členství v ODS, se kterou se loni v září rozešla ve zlém: podle ní se ODS stala „direktivně řízenou stranou“. Vzápětí kandidovala za volební blok Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru, který ale ve volbách zcela propadl. Bělobrádkovi její minulost nevadí, politickou orientaci svých spolupracovníků podle svých slov nezkoumá.

Tato země je podle mě příliš malá na to, abychom si mohli dovolit zahodit zkušenosti lidí, které získali při práci pro stát
Šéf lidovců Pavel Bělobrádek

„Její odborné zkušenosti s fungováním vládního aparátu jsou pro mě cenné, stejně jako u dalších lidí, kteří již dříve pracovali ve státní správě. Spolupracuji s lidmi, kteří jsou nebo byli členy jiných stran. Posuzuji je podle odbornosti a schopnosti, ne podle členství nebo bývalého členství,“ napsal lídr lidovců.

Podobně hovoří Bělobrádek i o Schmarzovi. „Je to profesionál, který pracoval pro dva premiéry jako „speech writer“ (psal jim projevy, pozn. red.) a poradce pro mediální a politický marketing. S KDU-ČSL spolupracuje už od roku 2012,“ uvedl Bělobrádek.

„Kromě nich je v mém týmu například Patrik Benda (bratr poslance ODS Marka Bendy, pozn. red.) jako odborník na parlamentní agendu. Tato země je podle mě příliš malá na to, abychom si mohli dovolit zahodit zkušenosti lidí, které získali při práci pro stát,“ dodal.

Martin Schmarz je bývalý novinář, který dělal tiskového mluvčího Mirku Topolánkovi a působil jako jeden z poradců exministra financí Miroslava Kalouska: na ministerstvu skončil po nástupu Rusnokovy úřednické vlády.

Kloudová je dnes předsedkyní Klubu nezávislých v pražském zastupitelstvu, jehož členem je i jiný bývalý člen ODS, starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Je také expartnerkou Karla Březiny (ČSSD), který je hlavním volebním manažerem soc. dem. pro podzimní volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám