Hlavní obsah

Během víkendu bylo na pražských hřbitovech rušno. Prodejci jsou ale v mínusu

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože to vypadalo během víkendu na pražských hřbitovech jako každý rok, tedy hřbitovy byly plné návštěvníků, prodejci tvrdí opak. Podle nich mnoho lidí na Svátek všech svatých zůstalo doma, protože jejich tržby jsou i o více než polovinu nižší. Ti, co se vydali uctít památku zesnulých, Novinkám sdělili, že z koronaviru strach nemají.

Během víkendu bylo na pražských hřbitovech rušno. Prodejci jsou ale v mínusuVideo: Novinky

 
Článek

Hřbitovy v celé republice jsou otevřené denně od 8. do 18. hodiny, aby měli lidé dostatek času své blízké navštívit. I přes veškerá vládní opatření mohli stánkaři květinovou výzdobu prodávat ve stáncích přímo u vchodu. Dušičky dostaly stejně jako kamenictví výjimku.

„Prodávám tady už 33 let a tohle je nejhorší období, co kdy bylo. Moje ztráty jsou kolem 60 až 70 procent,“ stěžuje si prodejce smutečních květin Pavel Říšský.

Dušičky: Na hřbitov v menších skupinách a s rouškou

Domácí

„Je tady oproti jiným létům opravdu málo lidí, naše ztráty půjdou určitě přes 50 procent,“ přitaká další prodejce Albert Rüster.

Přesto si ale většina Novinkami oslovených nedokáže představit, že by na Dušičky své blízké nenavštívili.

„Tohle je takový svátek, který se nemůže vynechat, naši blízcí si to zaslouží. Já se koronaviru nebojím, i když tu nějaký kontakt s lidmi je, strach nemám,“ říká mladý muž v doprovodu partnerky a tatínka.

Foto: Novinky

I na hřbitovech se musí dodržovat opatření.

„Máme roušky, snažíme se mít rozestupy. Nebojím se, je to velký svátek na to, abych uctila památku tatínka,“ svěřila se smutkem v hlase starší dáma.

Nařízení dodržovali

Návštěvníci tak dodržovali skutečně velké rozestupy a všichni měli roušky.

„Pracovala jsem 53 let ve zdravotnictví a chráním se. Strach nemám. Do vlaku nosím rukavice, jak vidíte mám dvě roušky a v kapse mám samozřejmě dezinfekci,“ demonstrovala připravenost seniorka.

Podle policie během víkendu nedošlo na hřbitovech k žádným neočekávaným událostem. Dokonce kvůli nouzovému stavu ani neposilovali hlídky.

„Letos na hřbitovech dohlížíme pouze v rámci běžného výkonu služby. Vedle preventivní činnosti, která by měla zamezit různým krádežím pietních předmětů, případně osobních věcí lidí nebo vandalismu, dohlížíme také na dodržování mimořádných opatření. Během soboty ani neděle jsme nezaznamenali žádnou mimořádnou událost i přes velké množství lidí, kteří hřbitovy navštívili,“ sdělila Novinkám mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Reklama

Výběr článků

Načítám