Hlavní obsah

Bártův řidič: Přivezl jsem do restaurace obálku, nevím, co v ní bylo

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V úterý pokračoval maratón výslechů svědků v kauze údajného uplácení, kterého se měl dopustit šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Vít Bárta. Spolu s ním usedl na lavici obžalovaných poslanec Jaroslav Škárka, který měl úplatek přijmout. Bárta trvá na tom, že nešlo o úplatek, nýbrž o půjčku, kterou vypomáhal kolegům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Svědkyně Alena Maršálková

Článek

Dopolední jednání bylo věnováno výslechu další klíčové postavy, poslankyně Kristýny Kočí. Ta měla podle svých slov od Bárty rovněž obdržet úplatek. Na rozdíl od Škárky však peníze uložila do úschovy a kauzu oznámila.

Vyslechnuto bylo několik dalších svědků. Například bývalá Bártova tajemnice Hana Balochová odpoledne u soudu popsala, jak proběhlo předání obálky. Do kavárny Austria ji podle ní přivezl Bártův řidič, ten podle svých slov ale nevěděl, co se nachází uvnitř.

Dopoledne po předvolání Kočí pokračovalo soudní líčení výslechem Aleny Maršálkové, někdejší PR manažerky Věcí veřejných a nyní spolupracovnice Kočí a Škárky.

Byla to právě Maršálková, kterou o možné korupci ze strany Bárty jako první informovala Kočí a následně i Škárka. Ona s nimi domlouvala další postup ohledně policie a žalobců, mediální výstupy i advokátní úschovnu v případě obálky s penězi pro Kočí.

Náměstek prý hned věděl, že Škárka podal trestní oznámení

Maršálková mimo jiné uvedla, jaký vliv mohl mít Bárta na chod ministerstva vnitra. Škárka byl prý se svým právníkem na policii v Horních Počernicích, ale nezdálo se jim chování jednoho z policistů, který prý pořád odcházel a někam telefonoval.

Načež se prý Maršálková dověděla, že v té době byla Kočí na ministerstvu dopravy u Bárty a tam za ním přišel náměstek ministra vnitra Michal Moroz a řekl mu, že Škárka právě podal trestní oznámení v Počernicích, přičemž měl Moroz dodat, že jeden policista je s nimi a druhý ne.

Vítek ti vzkazuje, že máš něco jeho a jestli to 16.00 hodin nevrátíš, zveřejníme, že sis o to řekla
SMS, kterou měla Kočí ukázat Maršálkové

Když prý společně s Kočí a poslancem Stanislavem Humlem čekali v autě na to, až Škárka následující den podá na pražském státním zastupitelství se svým právníkem další trestní oznámení, nechala Kočí Maršálkové přečíst SMS od Kamila Jankovského, který v ní údajně psal: "Vítek ti vzkazuje, že máš něco jeho a jestli to 16.00 hodin nevrátíš, zveřejníme, že sis o to řekla."

Maršálková nastoupila do VV 12. července 2010 jako PR manažerka. Porady PR podle ní vedl Bárta, který jí byl představen jako člověk, který stranu financuje a fakticky řídí. Po volbách měla nastoupit díky odvedené práci do Sněmovny pomáhat poslancům.

Maršálková: Bárta fakticky vedl i ministerstvo vnitra

"Věděla jsem o tom, že Bárta fakticky vede ministerstvo vnitra a byla jsem svědkem toho, když si Bárta nechal svolat ministerskou poradu na ministerstvo vnitra," poznamenala k tomu Maršálková.

Maršálková také podle svých slov na vlastní uši slyšela, jak Bárta řekl na jednání klubu ostatním poslancům VV, že jim bude to, o co přišli v rámci snížených náhrad, sám dorovnávat.

Sežeň právníka, dostala jsem obálku, psala prý Kočí

Maršálková uvedla, že osudného 29. března v 16:56, kdy seděla s některými lidmi z VV na pivu a vínu, obdržela od Kočí, v té době jednající s Bártou, SMS tohoto znění: "Sežeň okamžitě nějakého notáře či právníka, jedu na K9, dostala jsem obálku a musíme to hned řešit."

Maršálkovou prý napadlo, že asi Kočí dostala od Bárty úplatek a říkala, že to snad není možné. Spojila se s advokátkou a dohodla se na případné advokátní úschovně.

Problém byl v tom, že Škárka i Kočí nechtěli původně jít na policii, byla tam panická hrůza
Alena Maršálková o postupu obou poslanců

Kolem 19.30 obdržela Maršálková další SMS od Kočí, nakonec se sešly u advokátky.

"Kočí plakala, byla hysterická a sesypala se. Ptala jsem se jí, co se stalo, a říkala jsem, že když dostala úplatek, musí okamžitě jít na policii. Ona to odmítala, že než tam dojde, budou to vědět Bárta i John," popsala onen večer Maršálková, která prý následně dala Kočí za pravdu, a to i vzhledem ke svým zkušenostem.

Nakonec se tedy domluvily na advokátní úschovně. Maršálková potvrdila výpověď Kočí, že v obálce byly pětitisícovky a lísteček s nápisem 500, navíc malými písmeny napsány iniciály KK.

Mezitím už prý telefonicky hovořila i se Škárkou, který jí řekl, že rovněž dostal od Bárty obálku, a to se 170 tisíci korunami.

Vše chtěli oznámit stranickým kolegům

Společně se prý se Škárkou a Kočí domluvili na dalším postupu - podání trestních oznámení a řešení situace uvnitř VV na výjezdním zasedání 7. a 8. dubna, kde kolegům sdělí, co se stalo s obálkami.

"Problém byl v tom, že Škárka i Kočí nechtěli původně jít na policii, byla tam panická hrůza," konstatovala Maršálková. Proto se prý dohodli vše oznámit až v okamžiku, kdy se Škárka vrátí z Kazachstánu, a to na Městském státním zastupitelství v Praze, což následně učinili.

Kočí měla peněz dost, potvrdila Maršálková

"Nikdy nepadlo ani slovo, že by si paní poslankyně (Kočí) ty peníze vzala a nechala," poznamenala také Maršálková.

O tom, že Škárka měl dostávat už dříve pravidelně peníze, podle svých slov Maršálková nevěděla do doby, než se tato informace objevila v médiích. Pak si to prý vyříkala se Škárkou, který jí upřesnil, že šlo o 55 tisíc korun měsíčně, ale údajně nijak nelegálních.

Maršálková rovněž potvrdila, že v době vypuknutí skandálu měla Kočí dost peněz, takže žádnou půjčku, jak to nazývá Bárta, nepotřebovala. Dokonce prý Kočí Maršálkové nabízela, že kdyby chtěla, sama jí půjčí.

Maršálková lže, tvrdí Bárta

Na dotaz žalobkyně, jestli ví Maršálková něco o vydírání ze strany Bárty, připomněla výjezdní zasedání z listopadu 2010 v Mikulově, odkud Škárka urychleně odjel. Později se prý dozvěděla, že Bárta tam po něm chtěl, aby složil mandát. Prý také nutil Škárku, aby na sebe vzal kauzu sledování politiků v Praze 1.

"Informace o tom, že pan John dostával 150 tisíc, jsem obdržela taky, ale šlo jen o informace z doslechu, které nebylo možné nijak ověřit," reagovala na jeden z mnoha dotazů Bártova obhájce Maršálková.

Bárta před soudem označil tvrzení Maršálkové za lživá.

Následně kolem čtvrté hodiny odpoledne začala vypovídat novinářka Iva Svobodová. Redaktorka týdeníku Respekt se u soudu rozvyprávěla o schůzkách se Škárkou ve Sněmovně, kde se jí prý v polovině loňského března přiznal k tomu, že dostává pravidelnou měsíční rentu od VV dosahující téměř poslaneckého platu. Prý se jí zmínil i o tom, že něco podobného má dostávat i předseda strany Radek John, uvedla přitom známou částku 150 tisíc korun.

"Bloňdatá bestie" skončí u soudu

Maršálková rovněž upřesnila, že poté, co skončí nynější soudní kauza Bárty a Škárky, bude podána žaloba v souvislosti s autorskými právy na hru týkající se nahrávky Kristýny Kočí, která byla uváděna pod názvem "Blonďatá bestie".

Od obálkové aféry začala Maršálková spolupracovat se Škárkou, zároveň ukončila smluvní vztah s VV. Během skandálu se na ni navíc obrátila i Kočí, se kterou prý rovněž začala spolupracovat. V současnosti Maršálkovou podle jejích slov Škárka s Kočí zaměstnávají ve Sněmovně jako svou asistentku a dělá jim PR. Jsou všichni přáteli, uvedla svědkyně.

Tajemnice popsala předání obálky

U soudu vypovídala také Hana Balochová, bývalá tajemnice ministerské kanceláře Bárty a jeho někdejší poslanecká asistentka, která měla na schůzku Kočí s Bártou v restauraci Austria 29. března 2011 přinést obálku (s penězi).

U soudu potvrdila, že jí volal Bártův řidič, od kterého obálku převzala, odnesla ji do Austrie, tam položila na stůl a poté odešla.

Následně soud vyslýchal zmíněného Bártova řidiče Michala Havrlíka. "Po telefonickém rozhovoru s panem Bártou jsem byl požádán, abych do restaurace Austria přinesl určitou obálku. Předal jsem ji slečně Balochové a ta ji odnesla do restaurace. Určitě nevím, co v té obálce bylo," podotkl Havrlík.

Advokátku, která uschovala peníze, Kočí nezbavila mlčenlivosti

Na závěr soud přečetl policejní výpověď advokátky, u které Kočí loni v březnu sepsala čestné prohlášení o převzetí peněz a udělala s ní advokátní úschovu. Byla to ona, kdo peníze (půl miliónu) odnesl do banky. Slyšet tuto svědkyni podle předsedy senátu osobně nebylo možné, neboť ji Kočí jako klientka nezbavila pro soudní líčení mlčenlivosti.

Právnička víceméně potvrdila ve své výpovědi tehdejší události v její kanceláři popsané Kočí a Maršálkovou. Druhá z nich se jí prý v obecné rovině zeptala, co mají dělat, pokud by obdržely úplatek. Odpověděla, že se mají obrátit na policii, načež se Kočí rozplakala a šly se spolu s Maršálkovou poradit. Nakonec se dohodly na advokátní úschově, aniž by se hovořilo o nějaké korupci.

"Myslím, že (Kočí) byla vyděšená," řekla policistům advokátka.

Soudní jednání ve věci údajné úplatkářské aféry jsou v plánu až do konce týdne. Už ve středu by měly k soudu dorazit k podání svědectví další známé postavy Věcí veřejných, a to především z řad poslanců této strany v čele s šéfem Radkem Johnem, dále Michalem Babákem či Kamilem Jankovským. Vypovídat prý bude i několikrát zmiňovaný někdejší Johnův náměstek na ministerstvu vnitra Michal Moroz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám