Hlavní obsah

Bárta by měl v každém případě odejít, shodují se politici

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vít Bárta by měl v politice tak jako tak skončit. Takhle razantně se o faktickém šéfovi Věcí veřejných vyjadřuje většina české politické reprezentace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

„Politik, který by byl odsouzen, byť nepravomocně, z korupce, může být jen velmi těžko brán jako jednatelný a skousnutelný partner,“ řekl premiér Petr Nečas (ODS). Dodal, že kdyby byl v Bártově situaci člen ODS, na 99 procent by přišel i o členství ve straně.

Ke složení poslaneckého mandátu Bártu nepřímo vyzval místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. „Takový člověk tam (ve Sněmovně) neměl být již delší dobu,“ řekl Právu.

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc řekl: „Pan Bárta by měl jít z politiky, ať už bude, či nebude odsouzen. Česká politika se bez Víta Bárty obejde.“

Smířlivěji se staví místopředseda ODS Pavel Drobil, který též čelil podezření z manipulace s veřejnými zakázkami a uplácení podřízeného. „Je to čistě jeho věc a záležitost VV,“ podotkl. Zároveň dodal, že si umí jen velmi těžko představit, že by se Bárta, byť po nepravomocném rozsudku, do vysoké politiky vrátil.

Špičky VV už dříve deklarovaly, mezi nimi i jeho manželka a místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, že pokud Bártu soud uzná vinným, měl by složit poslanecký mandát.

Reklama

Výběr článků

Načítám