Hlavní obsah

Vláda podala demisi

praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) poslal prezidentu Miloši Zemanovi dopis s rozhodnutím, že jeho vláda podává demisi. Kancelář prezidenta dopis podle jeho slov převzala. Vláda tak nyní bude vládnout v demisi, dokud nevznikne nový kabinet. Ten utvoří koalice SPOLU a PirSTAN.

Tisková konference k demisi vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Vláda rozhodla svým usnesením, že podává demisi. Veřejně jsem slíbil, že naše vláda udělá polistopadový rekord v rychlosti podání demise,” řekl ve čtvrtek ráno premiér.

Doplnil, že prezidentovi Miloši Zemanovi poslal dopis s tímto rozhodnutím. „Převzala ho kancelář prezidenta republiky,” oznámil. Má prý informaci, že by mohl Zemana příští týden navštívit v nemocnici.

Foto: ČTK

TK k demisi vlády

„Volby jsme prohráli a odcházíme do opozice. Budeme pracovat do posledního momentu, abychom nic nezanedbali,” prohlásil.

Sněmovna si zvolila pět místopředsedů, Vondráček ani Okamura neuspěli

Domácí

Zeman tak nyní Babiše pověří, aby funkci vykonával do doby, než bude jmenován nový kabinet. Ten vytváří dvě koalice SPOLU a PirSTAN. Mají podepsanou koaliční smlouvu.

Fiala dostal od Zemana pověření jednáním o nové vládě. Prezident také uvedl, že ho jmenuje premiérem, protože Babiš, o němž hovořil dříve, že by ho rád opět viděl na postu ministerského předsedy, by pověření odmítl. Hnutí ANO skončilo ve volbách druhé a nemá s kým vyjednávat.

Foto: ČTK

TK k demisi vlády

Cestu k demisi současného kabinetu otevřelo ustavující zasedání Poslanecké sněmovny, které skončilo ve středu večer. Předsedkyní dolní komory Parlamentu na něm poslanci zvolili Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Poslanci rovněž obsadili pět ze šesti místopředsednických křesel. V prvním kole volby byli zvoleni Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Skopeček (ODS), Věra Kovářová (STAN) a Jan Bartošek (KDU-ČSL). Ve druhém kole volby místopředsedů uspěla Olga Richterová (Piráti).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám