Hlavní obsah

Babiš ve Vrběticích změnil názor na „dojnou krávu” a slíbil peníze

– Vrbětice • Aktualizováno

Z areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku vyrazil v sobotu kolem poledne první konvoj nákladních vozů naložený municí soukromých firem. Zamířil do armádního skladu v Květné na Svitavsku, kam dorazil před 16. hodinou. Do Vrbětic se přijel podívat také ministr financí Andrej Babiš (ANO), který změnil názor a souhlasil s navýšením peněz pro další práce na místě muničních skladů.

Foto: Dalibor Glűck, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec a vicepremiér Andrej Babiš po návštěvě areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku

Článek

„Nedokázal jsem si představit rozsah katasrofy, která se tu udála,“ řekl Babiš. „Nahání to strach, místy jsme se pohybovali metr od nevybuchlé munice. Netušil jsem, že je to tak velký problém,“ uvedl Babiš.

S Babišem přijel v sobotu do Vrbětic i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Babiš na místě prohlásil, že nyní již chápe oprávněnost Chovancova požadavku na navýšení rozpočtu. Vláda proto v pondělí projedná materiál o uvolnění zhruba 47 milionů korun pro hasiče a policisty, kteří kontrolují munici a střeží vrbětický areál.

Babiš přitom původně s navýšením peněz nesouhlasil a říkal, že ministr vnitra dělá z Vrbětic "dojnou krávu" pro svůj úřad. Po sobotní návštěvě Vrbětic ale uvedl, že "netušil, že je to katastrofa takového rozsahu, a už chápe finanční požadavky" Chovance. Ministr vnitra současně věří tomu, že vláda materiál o navýšení peněz pro policisty a hasiče ve Vrběticích schválí.

Politici současně uvedli, že prioritou nadále zůstává bezpečnost tamních obyvatel a vojáků, policistů a hasičů, kteří tam pracují. Jedním z hlavních úkolů je podle nich i odvezení veškeré munice z areálu. Sanace areálu pak podle Chovance potrvá ještě řadu let.

První konvoj vyrazil

Kolem poledne vyrazil z Vrbětic první konvoj nákladních vozů naložený municí soukromých firem a zamířil do armádního skladu v Květné na Svitavsku. Pět hasičských nákladních vozů urazilo trasu dlouhou 178 kilometrů napříč Moravou zhruba za čtyři hodiny.

Celkový počet kamiónů, který by měl s nákladem munice Vrbětice opustit, policie odhaduje na 350 až 400. Podle ministerstva vnitra bylo ve 27 skladech asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny.

Firmy zatím munici vozily k zákazníkům.

Hasičské nákladní vozy, které doprovázela policie, odvezly do Květné jako první raketové palivo firmy Bochemie. Bohumínská společnost má v areálu ve Vrběticích recyklační závod na přepracování prošlého raketového paliva.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Z muničního skladu u Vrbětic v sobotu vyrazily první kamiony s nákladem.

Podle Chovance náklady na převoz munice bude hradit stát a firmám je zpětně vyúčtuje. Firmy nemají uzavřené nájemní smlouvy na Květnou, prý kvůli vysoké ceně. Harmonogram odvozu jednotlivých skladů bude naplánován tak, aby co nejméně komplikoval dopravní situaci. Munici převážejí speciální auta vybavená navigací s čipem, která jsou viditelná na každém kilometru cesty.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia.

Reklama

Výběr článků

Načítám