Hlavní obsah

Babiš přiznal nezvládnutí covidu: Prožili jsme si peklo

Novinky, jas

Prožili jsme si peklo a loni jsme to nezvládli, připustil premiér Andrej Babiš (ANO). Chyby z loňska podle něj nebude vláda opakovat a již nyní se proto připravuje na podzim, kdy se budou vracet děti do škol a patrně bude nutné přeočkování.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Jsme poučeni z minulého roku, kdy jsme to léto nezvládli,” přiznal v rozhovoru pro CNN Prima News sebekriticky premiér, který dlouhou dobu tvrdil, že vláda epidemii zvládá a loni před koncem prázdnin o České republice tvrdil, že je „best in covid”.

„Nebudeme mít žádné prázdniny, budeme to celé léto řešit, abysme to nepokazili, jak se to stalo minulý rok po návratu dětí do škol,” uvedl Babiš.

Babiš: Vláda pandemii zvládá. 30 000 Čechů je po smrti

Domácí

Loni se podle premiéra při návratu lidí z dovolených testovali jen ti, kteří měli příznaky, letos má být situace jiná a je třeba být na pozoru zejména kvůli riziku zavlečení mutací. „Prosím abysme nepodváděli, abysme nedávali nějaké falešné potvrzení, je to v zájmu nás všech,” požádal premiér.

„Prožili jsme si peklo a nechceme to snad nikdo opakovat,” dodal s tím, že nejlepší ochranou je očkování, které by se postupně mohlo přesunout i do firem, případně do obchodních center.

Babiš se koronaviru věnoval v úterý i na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, když připomněl, že loni někteří předčasně slavili konec epidemie. Koronavirus označil za „neviditelného, nevypočitatelného a smrtícího nepřítele”, s nímž jsme vstoupili do války.

„I když se situace vyvíjí optimisticky, nesmíme opakovat chyby z loňského léta,” zopakoval Babiš.

V souvislosti s epidemií koronaviru zemřelo v ČR dosud přes 30 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám