Hlavní obsah

Babiš: Prezidentovi nesu i jméno Pocheho, jinak by ČSSD nepodpořila vládu

– Praha • Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš v pondělí nese na Pražský hrad seznam nominantů jmenovaných do vlády, na kterém je i jméno Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého sociální demokracie navrhuje jako ministra zahraničí i přes výhrady prezidenta Miloše Zemana. ČSSD by jinak vládu nepodpořila, řekl Babiš pro Radiožurnál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš v pondělním ranním rozhovoru uvedl, že zrovna nad návrhem sedí. Nad seznamem prý neváhá, ale vše musí být formálně v pořádku. Vše ohledně jmen se podle něj vyjasnilo v neděli.

„Ano, pan Poche na seznamu je, protože sociální demokracie jasně řekla, že pokud ho nenavrhnu, tak pro vládu hlasovat nebude,“ řekl Babiš Radiožurnálu. „Tak samozřejmě na základě této situace jsem pana Pocheho navrhnul, tedy navrhnu teď,“ dodal.

Zeman se s Pochem sešel v pátek, i po schůzce ho ale nadále odmítá jmenovat. Stavějí se proti němu i komunisté, s jejichž předsedou Vojtěchem Filipem se chce Babiš sejít v úterý. KSČM má menšinovou vládu ve Sněmovně tolerovat.

Jako poradce či náměstek by Poche nevadil

Prezident by měl novou vládu jmenovat ve středu, otazník ale visí nad Pocheho jménem. Pokud ho Zeman odmítne jmenovat, mohl by ministerstvo zahraničí dočasně vést předseda ČSSD Jan Hamáček, přičemž Poche by v resortu působil jako náměstek nebo poradce. Taková varianta prezidentovi nevadí a ani Babiš by proti tomu nic neměl.

„Pokud pan Hamáček bude pověřen řízením, samozřejmě je na něm, koho si tam vezme za poradce,“ uvedl Babiš. Zároveň ale doufá, že to bude jen dočasný stav, který bude „přes léto“ vyřešen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám