Hlavní obsah

Babiš bude kandidovat na prezidenta

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v neděli oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Řekl to ve zpravodajském pořadu TV Nova.

Foto: ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Reklama

Článek

„Když vidím, jak vláda málo pomáhá lidem, je neakční, jak pomalu pomáhá, tak jsem se nakonec rozhodl do toho jít. Tedy budu kandidovat na post prezidenta České republiky. Zítra požádám o podporu předsednictvo hnutí ANO a požádám naše poslance o podporu,“ řekl Babiš. Ke kandidatuře, která musí být podána do 8. listopadu, stačí 20 podpisů poslanců.

„Pokud tu podporu dostanu a stal bych se prezidentem, tak udělám maximum a budu apelovat na vládu a všechny politiky, aby měli na prvním místě zájmy českých občanů, aby jim ještě víc pomáhali. Lidé se na mě obracejí a já jim slíbil, že je nezklamu,“ řekl Babiš.

Dodal, že si je vědom toho, že nemá velké šance uspět. „Nicméně já jsem bojovník, takže udělám maximum, abych přesvědčil lidi, že budu dobrým kandidátem na post prezidenta,“ řekl Babiš k šancím na zvolení.

Anketa

Vyhraje Andrej Babiš prezidentské volby?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 27960 čtenářů.

Osmašedesátiletý politik je jedním z nejbohatších Čechů, je zakladatelem chemicko-potravinářského koncernu Agrofert. Nyní stojí před soudem jako obžalovaný v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo.

Rozhodnutí odkládal

O Babišově možné kandidatuře se spekulovalo několik měsíců. A to i v souvislosti s jeho výjezdy karavanem po českých městech a obcích, Babiš nicméně jakákoliv tvrzení, že si připravuje půdu pro lednové prezidentské volby, odmítal a vydával tyto cesty za kampaň pro hnutí ANO před zářijovými komunálními a senátními volbami.

Průzkumy Babiše v boji o Hrad řadily dlouho k favoritům prezidentské volby. V poslední době ho však přeskočil a kandidátem na vítězství je generál ve výslužbě Petr Pavel. S tím by se pravděpodobně mohl utkat v druhém kole, ze kterého by však podle agentur vzešel vítězně Pavel.

KOMENTÁŘ: Hubená koza Babiš – Alex Švamberk

Komentáře

Bývalý premiér a šéf nejsilnější opoziční strany oznámení o možné účasti ve volebním klání několikrát posouval. Na pondělí svolal tiskovou konferenci, kde měl rozhodnutí oznámit. Nakonec to ale udělal den předem.

Místopředseda strany Ivo Vondrák uvedl, že ani on neměl tušení, že Babiš dnes kandidaturu oznámí a že ho to ani nepřekvapuje. Předsedkyně poslaneckého klubu strany Alena Schillerová řekla ČTK, že je z Babišova rozhodnutí nadšená, je podle ní nejsilnější politickou osobností v České republice.

První místopředseda strany Karel Havlíček vysvětlil, že hnutí chtělo opravdu původně kandidáta oznámit až v pondělí, v neděli odpoledne prý ale „začaly prosakovat informace“ a „už by se to neudrželo.“

První kolo prezidentských voleb bude 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám