Hlavní obsah

Babiš hodil olomouckého hejtmana Koštu přes palubu. Má problém s alkoholem, nebral si servítky

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš podpořil olomoucké zastupitele svého hnutí ve snaze odvolat hejtmana Otu Koštu. Podle Babiše Košta řízení kraje nezvládá a navíc má podle něj problémy s alkoholem. Hejtman to odmítl a zopakoval, že odstoupit nehodlá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr ANO Andrej Babiš

Článek

„Výběr pana Košty do čela kandidátky se nám bohužel nepovedl a přiznávám, že mám na tom svůj podíl. Pana Koštu se rozhodli naši krajští zastupitelé odvolat z postu hejtmana a já jejich rozhodnutí podporuji,” sdělil právu Babiš.

Košta podle něj neřídil kraj efektivně, zároveň odmítal spolupracovat s hnutím a jako svého poradce zaměstnal bývalého hejtmana z ČSSD Jiřího Rozbořila, který je vyšetřován v korupční kauze Vidkun.

Není to pomluva, ví se o tom, že s alkoholem má problémy. Bylo to vidět jednou v televizi a říká to i moje okolí
Andrej Babiš o olomouckém hejtmanovi Oto Koštovi

„Pan Košta ani nekomunikoval s náměstky z hnutí a bohužel začal mít problém i s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít,” uvedl Babiš.

Neřeším to, tvrdí Babiš

Babiš na dotaz, zda mluvit o alkoholu nezní jako pomluva, odpověděl, že takové zprávy o Koštovi má. „Není to pomluva, ví se o tom, že s alkoholem má problémy. Bylo to vidět jednou v televizi a říká to i moje okolí. Věc neřeším, mají to na starosti kolegové,“ uvedl.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ANO)

Na otázku, jak si to podle něj přeberou voliči, odpověděl: „Co mám dělat, zastřelit se? Nebudu tu věc krýt, lidem lhát, že vše funguje. Radši se čestně přiznáme, než abychom jako tradiční strany dělali z lidí blbce,“ dodal.

Neodejdu, uvedl Košta

Košta v pondělí na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že proti němu byla již před několika měsíci zahájena pomlouvačná kampaň konkrétního člověka, jehož možná pohání nenaplněné osobní ambice a touha po moci. Konkrétní jméno neuvedl. Jakékoliv problémy s alkoholem rovněž striktně odmítl.

Košta odejít odmítá a důvody kolegů z ANO považuje za zástupné. ANO vede kraj s ODS a ČSSD. [celá zpráva]

„Hnutí ANO má právo hodnotit svého hejtmana, je to tak i součástí koaliční smlouvy. Pokud přijdou s jiným jménem, jsme domluveni, že ho schválíme,“ komentoval předseda ČSSD v Olomouckém kraji a první náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám