Hlavní obsah

Babiš a ANO mají z rozsudku radost, koaliční politici verdikt respektují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco opoziční hnutí ANO se raduje z nepravomocného verdiktu Městského soudu v Praze, který zprostil lídra hnutí Andreje Babiše viny v kauze Čapí hnízdo, z vyjádření vládních stran je znát hořkost.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO

Článek

„Mám radost,“ napsal těsně po vyhlášení rozsudku na sociální síti X Babiš. Svého šéfa podpořil i první místopředseda ANO Karel Havlíček.

„Od počátku jsem byl přesvědčen, že to tak musí dopadnout. Věděl jsem, o co šlo, a snažil jsem se všechny, kteří měli dopředu jasno, přesvědčovat věcnými argumenty založenými na faktech,“ napsal Novinkám Havlíček. „Bohužel, lidový soud měl dopředu jasno, touha po lynči byla nevídaná, a to za asistence řady komentátorů a médií,“ uvedl Havlíček. „Hnutí ANO jede dál, jsme na podobné útoky zvyklí a popravdě i připraveni,“ dodal druhý muž hnutí.

„Doufala jsem v to, věřila v to a jsem vážně moc ráda, že soud znovu rozhodl, že je pan Babiš nevinný. Neumím si ani představit, jak velká úleva to musí být, když už podruhé slyšel zprošťující rozsudek. Moc mu gratuluju a doufám, že tentokrát už je to definitivní,“ okomentovala verdikt poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

„Na českém Twitteru a v kavárnách zavládl smutek,“ glosoval ironicky dění na X poslanec ANO Milan Feranec.

Babiš znovu zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Krimi

„Je dobře, že lídr opozice není dotační podvodník. Je jen soudem opakovaně uznaný lhář a soudem opakovaně potvrzený spolupracovník StB,“ napsal na síti X místopředseda TOP 09 Michal Kučera.

„Rozhodnutí nezávislého soudu respektuji a nebudu dodávat slovo ALE, jako jsme toho opakovaně svědky u hnutí ANO, když soudy nedopadají v jejich prospěch,“ uvedla pro Novinky předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Rozhodnutí soudu samozřejmě respektuji, uvidíme, zda to můžeme považovat za finální rozhodnutí. To, že čin není shledán trestným na úrovni trestního práva nemusí znamenat, že je to zcela správné. Rozlišujme trestní odpovědnost a politickou odpovědnost,“ řekla Právu a Novinkám místopředsedkyně klubu ODS Eva Decroix.

„Rozhodnutí soudu jsme jako Starostové vždycky respektovali, respektujeme a nijak nezpochybňujeme. Jsme v tomto konzistentní vůči základním pilířům českého právního státu,“ řekl první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Stejně se k tomu staví první místopředseda strany Vlastimil Válek. „Respektuji rozhodnutí soudu. Tato kauza trvá příliš dlouho a přál bych si, aby byla co nejdříve ukončena,“ napsal Novinkám předseda klubu SPD Radim Fiala.

Bartoš: Měl by se omluvit za pomluvy

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše se má Babiš omluvit za pomluvy. „Znovu se ukázalo, že řeči pana Babiše o politickém procesu byly jen lži, za které by se měl veřejně omluvit. Rozhodnutí Městského soudu v Praze samozřejmě zcela respektuju,“ sdělil.

„To ale nic nemění na tom, že byl pan Babiš během svého působení ve vládě po celou dobu ve střetu zájmů. Tím sobecky ohrozil 180 miliard z EU pro české občany. A když byl jako premiér trestně stíhaný, křičel, že nikdy ‚neodstúpí‘, ať si to všichni zapamatují. ANO, pamatujeme si. Never more. Něco takového si naše země opravdu nezasloužila,“ dodal.

Podobně se k tomu postavil také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Řeknu totéž, co bych řekl v případě jakéhokoli jiného rozsudku: Respektuju rozhodnutí nezávislého soudu. To je jediné, co k tomu jako politik mohu říct. Nikdy jsem neměl v úmyslu rozporovat rozhodnutí soudu, “ uvedl a dodal: „Je potřeba ještě k tomu říct, že se ukázalo, že všechny ty řeči, které jsme slyšeli od hnutí ANO, popřípadě pana Babiše, že soudní moc je zmanipulovaná, že je to soudní proces, byly postaveny na vodě.“

Zdrženlivý byl i šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) . „Obecně nedávám komentáře k verdiktům soudu. To podle mě politici dávat nemají. Je to soudní rozhodnutí, vyřešeno,“ uvedl.

FOTO: Andrej Babiš opět u soudu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám