Hlavní obsah

Astronomické jaro začne sněžením a tuhými mrazy, ráno bude až –10 °C

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek astronomického jara, který letos vychází na sobotu 20. března, bude chladný. Podprůměrné teploty musíme očekávat až do začátku příštího týdne, kdy začne slábnout vlhké severní proudění, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.3.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Až do konce týdne se tak musíme připravit na občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, ranní mrazy a ojedinělou tvorbu náledí. Na horách bude sněžení četnější a teploty zůstanou pod nulou celý den.

„Začátek letošního astronomického jara, které startuje v sobotu, tak bude nejchladnější od roku 2018, v ranních minimech naměříme až –10 °C,” upozornila Honsová.

Ve čtvrtek bude převládat oblačno se sněhovými přeháňkami, které budou v nížinách přecházet ve srážky smíšené. Teploty se dostanou nejvýše na 2 až 6 °C.

V pátek bude převažovat velká oblačnost se sněhovými přeháňkami, v nížinách s deštěm. Ráno teploty klesnou na –2 až –6, ojediněle i –8 °C, přes den vystoupají na 2 až 6 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, místy se vyskytnou sněhové přeháňky. Ranní teploty klesnou na –4 až –8 °C, ojediněle až –10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají pouze na 1 až 5 °C,” konstatovala Honsová.

V neděli by mělo být zpočátku oblačnosti méně. Převládat bude polojasno až oblačno, ale během dne se bude od západu zatahovat a přidají se přeháňky. V nížinách smíšené, jinak sněhové. Nejnižší ranní teploty klesnou na –4 až –8 °C, ojediněle až –10 °C, denní maxima vystoupají na 2 až 6 °C.

Výraznější oteplení si dá ještě na čas

Počasí

V pondělí bude zataženo až oblačno, zpočátku opět s přeháňkami, které budou od středních poloh sněhové. Ráno teploty klesnou na –1 až –5, ojediněle i –7 °C denní vystoupají na 6 až 10 °C.

V úterý bude opět většinou oblačno, pršet bude v nižších a středních polohách. Ranní minima klesnou na -1 až -5 °C,  odpolední maxima se dostanou na 6 až 10 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno s ranními minimy mezi 0 a 4 °C. Odpoledne se teploty dostanou na 8 až 12 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám