Hlavní obsah

Asociace nemocnic podá ústavní stížnost proti vyhlášce

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Asociace českých a moravských nemocnic na svém středečním mimořádném zasedání rozhodla o podání ústavní stížnosti proti vyhlášce ministerstva zdravotnictví o úhradě zdravotní péče v letošním prvním pololetí.

Článek

"Vyhláška je špatná. Podle nás ve čtyřech případech porušuje ústavu, ve dvou deklaraci lidských práv a v sedmi případech další zdravotní zákony. Vyhlášku proto považujeme za protiústavní," řekl Právu ředitel kanceláře asociace Luděk Hájíček.

Ministerstvo ve vyhlášce stanovuje nejen kolik dostanou nemocnice peněz za péči, ale i termíny úhrady, na což nemá podle asociace právo. Doba splatnosti je totiž součástí individuálních smluv, které s nemocnicemi uzavřela Všeobecná zdravotní pojišťovna na základě zákona o veřejném zdravotním pojištění.

"Vyhláška umožňuje rozdílný výklad například v tom, co se započítává do úhrady, a to vede k zásadním sporům mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami. V důsledku vyhlášky nemocnice dostávají málo peněz na péči," řekl Hájíček.

O krachu nemocnic se nehovořilo. "Je to nadnesené. To by bylo možné jen kdyby dodavatelé přestali dodávat, a to se nestalo," řekl Hájíček

Naopak ostré střety jsou v názoru na výběr pojistného na zdravotní pojištění v letošním roce. Zatímco ministerstvo zdravotnictví soudí, že bude ve srovnání s loňskem vyšší o osm procent, zástupci zdravotních pojišťoven delegátům zasedání řekli, že to bude do pěti procent. "Rozdíl má jít na vrub nemocnic, a to není možné," uvedl Hájíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám