Hlavní obsah

Arenberger v přiznáních majetku nevykázal miliony za klinické studie. Babiš chce vysvětlení

Právo, Novinky, jas, jz, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) si měl jako dermatolog vydělat miliony korun za klinické studie nových léčivých přípravků, které prováděl ve svém Sanatoriu profesora Arenbergera. Příjmy však neuvedl v majetkových přiznáních, která musí podávat z pozice člena vedení pražské vinohradské nemocnice. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by to měl vysvětlit.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

Sanatorium provozuje Arenberger přes dvacet let. Podle zjištění TV Seznam se zaměřuje na tzv. studijní pacienty, kteří jsou zařazeni do některé ze studií farmaceutických firem. Ty lékařům za účast platí podle televize kolem 150 až 200 tisíc korun ročně za každého zapojeného pacienta.

S odkazem na data Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) stanice uvedla, že Arenbergerovo sanatorium se od roku 2017 zapojilo do 38 studií, přičemž přesný počet zapojených pacientů není znám. Při průměrných pěti pacientech na studii nicméně spočítala příjem Arenbergera na 30 milionů korun.

„Pan ministr Arenberger to musí vysvětlit, už jsem s ním v kontaktu,“ řekl v reakci Právu premiér Andrej Babiš (ANO).

Arenberger zrušil na ministerstvu home office. Ostatním ho vláda ale ještě stále doporučuje

Domácí

Současný ministr zdravotnictví, který před nástupem do funkce vedl pražskou vinohradskou nemocnici, vykazoval od roku 2017 v majetkových přiznáních činnost sanatoria jako kosmetické služby, aniž by přiznal příjmy z klinických studií.

„Klinická hodnocení jsem řešil v rámci vědecké činnosti, a to v souladu se živnostenským oprávněním,“ citovala televize Arenbergera.

To je však podle vyjádření SÚKL v rozporu se zákonem, neboť „činnost lékařů při poskytování zdravotních služeb není živností”.

Podle Arenbergera je ale daňové přiznání v pořádku a nic nechybí. „Mé daňové přiznání je v pořádku a rozhodně v něm nechybí žádné příjmy,” sdělila za ministra jeho mluvčí Jana Schillerová.

„Pokud jde o klinický výzkum, tak to je sběr a následné vyhodnocení velkého množství dat a konzultační činnost. Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí. V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,” doplnil ministr.

Arenberger vede Dermatovenerologickou kliniku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady od roku 2001. Do čela nemocnice byl jmenován v roce 2019. Kromě ředitelského postu byl i náměstkem pro vědu a výzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám