Hlavní obsah

„Archeologický megaprůšvih.“ Bagr poničil na Rokycansku pravěké hradiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němčovice

Zděšeni jsou archeologové i starostové. Pravěké hradiště Radná u Berounky na Rokycansku, jež je kulturní památkou, poškodil při rozšiřování lesní cesty bagr. Policie případ, ke kterému došlo loni v létě, nakonec uzavřela s tím, že se nejedná ani o přestupek.

Rozšíření lesní cesty poničilo hradiště RadnáVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

„Je to megaprůšvih,“ řekl Novinkám Martin Čechura z plzeňského Západočeského muzea, který po devastaci části zmíněné lokality na místě prováděl základní archeologický průzkum.

„Škody jsou nevratné. Hradiště je vážně poškozené, valy opevnění narušené, stejně jako pozůstatky tamních obydlí. Došlo k tomu, že se tam daly volně sbírat zbytky keramiky, kostí i kovových předmětů z doby bronzové nebo raného středověku,“ upozornil Čechura.

Foto: ZČM

Nález z Radné: bronzový nůž

Bagr podle něj cestu rozšířil skoro o dva metry. „A hlavně prohloubil, zasáhla i do podloží. Došlo k odhalení stěn hradiště. Tam, kde býval plynulý úvoz, jsou teď kolmé hrany a dál se sypou,“ podotkl archeolog.

„K narušení došlo podél cesty v délce zhruba tři sta metrů – od vrcholu hradiště až dolů k Berounce,“ dodal.

Slovinský archeolog objevil 1200 let staré ztracené mayské město

Amerika

Chtěl prý řešit kůrovce

Hradiště je v katastru Němčovic, leží ale na pozemcích patřících obci Hromnice, jež se nachází na druhé straně řeky.

„Když jsem to viděl, myslel jsem, že mne omejou, my si hradiště hýčkáme,“ prohlásil hromnický starosta Milan Brož (Pro naši obec 2022). „Stalo se to, když jsem byl na dovolené. Náš lesní hospodář chtěl rychle řešit kůrovcovou kalamitu, při ní jde o čas. Tak do toho šel a udělal bagrem linku, aniž by tušil, že tam je hradiště,“ vysvětlil Brož.

O existenci pravěkého osídlení se přitom snadno dozví každý, kdo jde kolem – vede tudy turistická značka a na vrcholu u inkriminované cesty nechybí informační cedule.

Foto: ZČM

Poškozené valy pravěkého hradiště Radná

Němčovický starosta Karel Ferschamann (SNK) si nebral servítky: „Byla to partyzánština největšího kalibru, na cestě se válely střepy, kosti a já nevím co ještě. Hradiště přežije staletí a naši generaci ne? Tak jsem se namíchnul a podal trestní oznámení na neznámého pachatele.“

Pochybil, zaplatil

Policie zjistila, kdo za akcí stojí, stíhat však viníka nebude. „Provedeným šetřením se podařilo zjistit odpovědnou osobu, která se zavázala k tomu, že vzniklou škodu na vnějším valu starověkého hradiště uhradí,“ sdělil bez dalších podrobností policejní mluvčí Ondřej Hodan.

Podle starosty Brože je viníkem zmíněný lesní hospodář a za škodu zaplatil statisíce. „Nabídli jsme mu, že se na jejím uhrazení budeme podílet. To odmítl s tím, že udělal chybu. A zaplatil ji sám,“ podotkl Brož.

Šlo o úhradu nákladů na záchranný archeologický výzkum pro Západočeské muzeum.

Foto: ZČM

Nález z Radné: bronzová jehlice

Policie už celý případ uzavřela. „Poškození bylo způsobeno neúmyslně, a tak v dané věci nedošlo ke spáchání trestného činu ani přestupku,“ doplnil Hodan.

Foto: ZČM

Zlomky keramiky v profilu narušeného objektu

Archeolog Martin Čechura to ovšem vidí jinak: „Není to nešťastná náhoda, ale hrubá nedbalost. A můj osobní názor je, že si s tím policie nevěděla rady, tak to odložila. Minimálně by se mělo jednat o přestupek.“

Výše spáchané kulturněhistorické škody se podle něj vyčísluje jen obtížně. „Starosta Hromnice se snažil věc řešit, zajistil záchranný archeologický výzkum. Bude ale nutné ještě ošetřit narušené objekty, aby nedocházelo k další destrukci,“ uzavřel Čechura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám