Hlavní obsah

ANO oslabilo, Starostové dotáhli ODS

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Vítězem voleb by se podle listopadového modelu společnosti Median stalo hnutí ANO se ziskem 28,5 procenta. Piráti by měli 14 procent, STAN a ODS shodně 10,5 procenta. SPD by podle modelu získala 8,5, ČSSD 7 a komunisté 6 procent. TOP 09 by dostala 5 procent hlasů.

Článek

Lidovcům průzkum přisoudil 4,5 procenta, hnutí Trikolóra 2,5 a Zeleným 1,5 procenta.

Podle agentury je patrný pokles podpory hnutí ANO, které se ještě v srpnu drželo stabilně na úrovni podpory kolem 30 procent.

„Zdá se tedy, že druhá vlna covidu-19 měla na preference mírně negativní vliv,” uvedl Median. Piráti posilují mírně, hnutí STAN si naopak oproti říjnu připsalo o tři procentní body více. Oslabila naopak ODS.

„Po volbách 2017 platilo, že strany ČSSD, SPD a KSČM měly stabilně vyšší preference než KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Nyní se tyto strany pohybují na podobné úrovni,” dodala agentura.

Rozdílné potenciály

Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří hnutí vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 32 procent hlasů. Piráti by byli schopni oslovit 22 procent hlasů, hnutí STAN 20 procent a ODS 16,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v listopadu 2020 podle agentury MEDIAN ve srovnání s výsledkem voleb

SPD by mohla oslovit 13,5 procenta lidí, ČSSD 9 a KSČM 8 procent. TOP 09 by byla schopna oslovit 9,5 procenta lidí, lidovci až 8 procent.

Voleb by se zúčastnilo 62,5 procenta oprávněných voličů.

Průzkum proběhl od 1. do 30. listopadu a zapojilo se do něj 1003 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám