Hlavní obsah

ANO a ČSSD o rozpočtové odpovědnosti jen hovoří, ale chtějí utrácet čím dál víc, zlobí se Kalousek

Novinky, val
Praha

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zkritizoval vládní strany za to, že v úterý hlasovaly proti návrhu TOP 09 na novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti, která by zavedla mimo jiné tzv. dluhovou brzdu. ANO a ČSSD podle Kalouska pouze hovoří o šetření, ale ve skutečnosti chtějí průběžně zvyšovat deficit státního rozpočtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně.

Článek

„Předložili jsme sice poslanecký návrh, ale předložili jsme v podstatě výsledek 2,5leté společné práce nás, občanských demokratů, sociálních demokratů. Všechny ty tři strany kdysi deklarovaly, že finanční ústavu chtějí schválit, že je potřeba najít konsenzus,“ podotkl Kalousek pro Novinky.

Zdůraznil, že předkladatelé do konečného návrhu zapracovali všechny námitky a požadavky, které sociální demokraté v minulém volebním období vznesli. Návrh tak podle něj nakonec nevypadal přesně tak, jak by si to TOP 09 přála. „Ale předložili jsme výsledný konsenzus po dvou a půl letech, aby byla do právního řádu České republiky zabudována dluhová brzda a aby kromě vlastní odpovědnosti politici měli také nad sebou zákon i možné sankce, pokud ten zákon nebudou dodržovat. Například snížení platů,“ uvedl.

„Z té včerejší diskuse bylo zřejmé, že ani ANO, ani soc. dem. si nic takového nepřejí. Pokud hovoří o rozpočtové odpovědnosti a úsporách, tak o tom pouze hovoří, ale jejich skutečné kroky, ať už v rozpočtu, nebo při schvalování tohoto zákona, svědčí o opaku. Chtějí utrácet čím dál víc a ten postupný trend snižování deficitu jsou připraveni zvrátit a chtějí znovu deficit průběžně zvyšovat,“ dodal.

Poslanci ve středu zamítli celkem tři předlohy TOP 09 související s finanční ústavou. Šlo o samotný návrh ústavního zákona, prováděcího zákona a změnu souvisejících zákonů. Pro zamítnutí hlasovaly především strany současné vládní koalice a přidali se k nim i někteří poslanci hnutí Úsvit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám