Hlavní obsah

Ani nevycházejte. Meteorologové zvýšili riziko ledovky na extrémní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové v neděli zvýšili stupeň nebezpečí výstrahy před ledovkou ve východní části země na extrémní. Týká se to části krajů Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Vysočiny.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před námrazou na území ČR

Článek

Varování platí od nedělních 18:00 do pondělního poledne. Lidé by neměli vycházet ani vyjíždět autem. Ledovka se může tvořit i jiných částech ČR, stupeň nebezpečí je tam ale nižší, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Přechody jednotlivých atmosférických front budou doprovázeny převážně dešťovými srážkami, které budou v severních a východních částech Čech, na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku namrzat a vytvářet ledovku. Zejména na pomezí Čech a Moravy se bude ledovka vytvářet nejdéle, takže její tloušťka pravděpodobně místy překročí sedm milimetrů,” stojí ve výstraze ČHMÚ.

Meteorologové přitom upozorňují, že při takové tloušťce ledovky je nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti.

„Doporučuje se pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně. Počítat s výrazným prodloužením doby jízdy,” uvádí ČHMÚ s tím, že lze očekávat i výpadky v dodávce elektřiny a zásobován. Hrozí také nebezpečí lámání větví i celých stromů a stožárů a trhání drátů elektrických vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám