Hlavní obsah

Demonstranti nenechali projet ani hasiče. Nakonec zůstali sami uvěznění na pražském mostě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

„Nečiň jiným, co sám nemáš rád.“ O pravdivosti tohoto latinského přísloví se na vlastní kůži přesvědčily stovky odpůrců Národního pochodu pro život. Ti nejprve zablokovali pochod a nenechali projet ani hasiče, následně ale sami zůstali uvěznění na pražském mostě Legií.

Odpůrci pochodu zablokovali most LegiíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Tisíce účastníků Národního pochodu pro život se shromáždily na Hradčanském náměstí, jejich trasa na Václavské náměstí byla naplánována právě přes Malou Stranu.

Odpůrci pochodu jim v tom chtěli zabránit. Nejprve se sešli na Malostranském náměstí pod heslem „Vlast, plotna a rodina? To je ale kravina!“ Následně se snažili zablokovat most Legií, aby účastníci Národního pochodu pro život nemohli projít.

1500 lidí se vydalo na pochod Prahou. Cestu jim zkřížili antifašisté, zasahovali těžkooděnci

Domácí

Protestující si na akci svolané anarchisty sedli na most, přes který napnuli lana, na jejichž koncích visí nad řekou lidé. Kvůli odpůrcům nemohla přes most projet dokonce ani jednotka profesionálních hasičů. Podle reportéra Novinek museli hasiči vyhledat jinou trasu. „Hasiči z centrální stanice mířili na Malou Stranu k případu poškozené střechy domu,“ popsal Novinkám mluvčí hasičů Martin Kavka.

Protestující chtěli zabránit tomu, aby Prahou prošli „klerofašisti z Hnutí pro život, kteří se cynicky zaštiťují životem, ale ve skutečnosti jim jde o omezování reprodukčních práv a prosazování ultrakonzervativní agendy ve veřejném prostoru“.

Zásahová jednotka zakročila proti zavěšeným odpůrcůmVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Uvězněni na mostě

Policie původně dala „nepovolenému shromáždění“ dvě minuty na odchod, výzvy ale nikdo nedbal. „Máme čas celý víkend,“ skandovali demonstranti. Sami patrně ještě ani netušili, že si pobyt na mostě nedobrovolně prodlouží.

Policie totiž po pár desítkách minut samotný pochod odklonila do Zborovské ulice k Jiráskovu mostu. Když to zjistili odpůrci, začali z mostu odcházet a přesouvat se k Národnímu divadlu, v tom jim ale zabránila policie, která všechny protestující začala legitimovat kvůli neuposlechnutí zákonné výzvy.

„Když už hodinu stojíš na místě a nemůžeš projít, abys… Nemohl domů? Průvod proti Hnutí pro život skončil, ale my stojíme bez vody a ve výhni dál,“ postěžovala si na zásah policie europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti), která byla podle vlastních slov také uvězněna na mostě.

Poukázala na to, že policie nepustila z mostu údajně ani turisty.

Podle reportéra Novinek legitimace všech jedinců na mostě skutečně trvala déle než hodinu. Nejprve totiž museli být zajištěni protestující na lanech, kteří viseli na mostě.

Pochod pokojně došel do cíle

Národní pochod pro život mezitím bez problémů došel až do svého cíle na Václavské náměstí, účastníci se začali následně pokojně rozcházet.

Každoroční pochod měl letos podle Hnutí pro život zajistit lepší podmínky pro ženy, které nečekaně otěhotněly. Hnutí pro život ale sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny, staví se například proti svazkům homosexuálů. V posledních letech hnutí organizuje kampaň Nesoudíme, pomáháme, jež je zaměřená na ženy, které neplánovaně čekají dítě.

Na pochod dohlížely desítky policistů, včetně těžkooděnců i antikonfliktního týmu. Podle reportéra Novinek byla na místě i zásahová jednotka, akci ze vzduchu monitoroval vrtulník letecké služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám