Hlavní obsah

Americký nálet na Prahu přibližují fotografie a vzpomínky

– Praha

Nálet na Prahu, podniknutý 14. února 1945, přibližují na výstavě s názvem Popel Popeleční středy dobové fotografie Stanislava Maršála. Expozici na radnici Prahy 2, která byla zahájena v pondělí, doplňují vzpomínky pamětníků i jedna z amerických bomb shozených na Prahu.

Nálet na Prahu přibližují fotografie a vzpomínkyVideo: Novinky

 
Článek

Někteří z pamětníků náletu i lidí, kteří odstraňovali škody po náletu, se zúčastnili vernisáže.

Nejtěžší nálet zažila Praha 14. února, kdy na ni shodily 152 tun bomb létající pevnosti B-17. Při bombardování zahynul 701 lidí, dalších 1184 bylo zraněno. Zničeno bylo 93 domů, těžce poškozeno dalších 190 budov. Zasaženo bylo při náletu na 2500 staveb. [celá zpráva]

Foto: VHÚ

Bombardováním poničené křídlo nemocnice na Karlově náměstí, za ním kostel sv. Ignáce.

Prahu bombardovaly B-17 mířící na Drážďany, které se kvůli silnému větru, mohutné oblačnosti a poruše radaru odklonily od plánované trasy. Terčem měla být seřaďovací nádraží. Proto také pumy dopadaly na Smíchov a Vršovice, zasaženo bylo mnoho obytných domů na Novém Městě a Vinohradech v Praze 2. Symbolem náletu se stal zničený Emauzský klášter, který se podařilo zrekonstruovat až v šedesátých letech minulého století.

70. výročí bombardování Prahy spojenciVideo: Novinky

Radnice Prahy 2 plánuje ještě letos odhalit na budově nemocnice na Karlově náměstí pamětní desku, která bude připomínat oběti náletů. Měla by být tvořena kusy střepin. Karlovo náměstí se totiž stalo jednou z nejpostiženějších oblastí. Jedna bomba zasáhla protiletecký kryt, kde zahynulo přes sto osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám