Hlavní obsah

Aktivisté zablokovali rypadlo, nechtějí prolomení limitů

Právo, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Jiřetín

Na dvě desítky aktivistů z ekologického hnutí Greenpeace obsadily v pondělí ráno skrývkové rypadlo v hnědouhelném lomu ČSA u Litvínova, který patří společnosti ze skupiny Czech Coal. Důvod je stejný jako před několika lety, kdy se k rypadlu vypravili poprvé: hrozba prolomení územních limitů těžby, které chrání před další devastací krajinu severních Čech a před zbouráním obce Horní Jiřetín a Černice na Mostecku.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Rypadlo obsadili aktivisté už před třemi lety (na snímku).

Článek

Rypadlo zastavilo těžbu. Aktivisté se vyšplhali na těžební stroj o výšce poloviny petřínské rozhledny těsně před svítáním, obsluha těžbu skrývky zastavila. Blokáda potrvá do symbolického okamžiku: skončí za pět minut dvanáct hodin.

"Jde o poslední možnost upozornit na to, že se vláda chystá schválit energetickou koncepci, která počítá s prolomením limitů," uvedl Michal Komárek z Greenpeace. Vláda tím podle něj porušuje vlastní sliby.

Limity jsou v kraji velmi citlivé i často používané téma, objevují se v každé předvolební kampani. Část politiků se na svoji stranu snaží získat voličskou veřejnost, které prolomení limitů zachrání práci, ostatní upozorňují na nutnost zachování ekologických hranic a s ním související změnu vývoje kraje.

Limity vznikly jako vládní usnesení v roce 1991. Mimo jiné chrání před likvidací obce Horní Jiřetín a Černice a také těžbě na samém okraji Litvínova. Obyvatelé obou dotčených měst si v loňských volbách zvolili do čela politiky, kteří s další těžbou ostře nesouhlasí, proti další těžbě stojí i vláda a ekologové. Vláda se vloni po svém vzniku za limity postavila, v posledních týdnech se ale situace obrací. Návrh na prolomení limitů poslal minulý týden na ministerstvo i Ústecký kraj, jemuž vládne ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám