Hlavní obsah

Aktivisté protestovali v lomu Bílina, policie zajistila 234 lidí

Teplice
Aktualizováno

Dvacet aktivistů vylezlo v sobotu brzy ráno na vrchol rypadla v lomu Bílina a připoutali se tam. Těžba se zastavila. Dalších několik stovek lidí vyrazilo na pochod proti těžbě uhlí, při němž se ale rozutekli z povolené trasy. Policie zajistila 234 lidí.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Policie zasáhla proti aktivistům

Článek

Skupina na rypadlo vylezla mezi čtvrtou a pátou hodinou ráno. „Museli jsme zastavit těžbu, abychom minimalizovali riziko, že by se někomu něco stalo,” uvedl mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký. „Škody samozřejmě vznikají, ale to teď zatím řešit nebudeme,” dodal.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Policie zajistila 234 aktivistů, které podezřívá z přestupku.

Na místě situaci monitoruje policie, u dolu Bílina létá policejní vrtulník.

Část lidí se také vydala na ohlášený pochod proti těžbě uhlí, někteří z účastníků se však odklonili od ohlášené trasy. Podle aktivistů opustila trasu zhruba třetina z pětistovky účastníků.

Foto: Radka Fialová, ČTK

Několik set aktivistů protestovalo u povrchového dolu Bílina na Mostecku proti těžbě fosilních paliv.

Na místě na aktivisty dohlížejí policejní těžkooděnci. Když policie neuspěla s výzvou, aby se protestující vrátili na stanovenou trasu, tak desítky aktivistů zadržela a oblast uzavřela.

Jsou podezřelí z přestupku

„Přes opakované výzvy policie, pronikla část účastníků do důlního díla a je podezřelá z přestupku proti hornímu zákonu a neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Zajištěno bylo 234 lidí,“ řekl Novinkám mluvčí policie Daniel Vítek.

Foto: Klimakemp, ČTK

Aktivisté vylezli na vrchol rypadla v lomu Bílina na Mostecku

Doplnil, že lidé, kteří vylezli na rypadlo, byli policií vyzváni, aby prostor opustili, opakovaných výzev ale neuposlechli. „Jejich protiprávní jednání bude řešení obvodním báňským úřadem jako správní delikt,” konstatoval Vítek.

Aktivisté uvedli, že jejich cílem je zastavit těžbu uhlí. „Jsme tady kvůli změnám klimatu. Proto jsme tady v regionu, kde se těží uhlí. Proto protestujeme. Používáme občanskou neposlušnost, protože standardní prostředky nestačí,” řekl Áron Tkadleček z hnutí Limity jsme my.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám