Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace staví na kótě 718 v Brdech Most setkání

Právo, Jindra Pašková, Ivan Blažek
Aktualizováno

Členové hnutí Greenpeace, kteří ve vojenském prostoru v Brdech protestují proti americkému radaru, kontaktovali ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL). Otevřeným dopisem ji vyzvali k návštěvě kóty 718 a k diskusi o radaru. Prvomájový den oslavili prací při stavbě mostu jako symbolu spojení všech lidí a pokračovali ve fotoblokádě.

Článek

„Věnujeme se stavbě dřevěného Mostu setkání, symbolu sbližování lidí, zatímco radar lidí rozděluje. Jak bude velký, uvidíme, je to práce na několik dní. Dřevo je připravené, jde pouze o posbírané kusy. Zdůrazňuji, že jsme nekáceli a nepoužíváme ani vývraty,“ informoval člen hnutí Jan Piňos. Nezbytná byla také oprava obřího transparentu s terčem visícího nad kótou, který se v silném větru roztrhl o větev.

Jan Piňos potvrdil, že Greenpeace pozvali do tábora ministryni obrany Vlastu Parkanovou. „Chceme s ní hovořit o politických a odborných souvislostech týkajících se radaru. Máme informace, že se případem osobně zabývá,“ vysvětlil.

Část aktivistů lákala občany měst a obcí k účasti v takzvané fotoblokádě. Kdo chtěl, byl vyfocen s letákem „Mám cíl nebýt cíl“. Snímky v zalaminované podobě ozdobí šňůry natahané v okolí kóty. Paní Jaroslava z Věšína se dlouho přemlouvat nenechala. „Když slyším o radaru, mám příšerný vztek. Kdyby alespoň nebyl americkej, tak by mi to snad tak nevadilo. Ale kde je Amerika, tam je válka,“ prohlásila rozhořčeně a dodala: „A co je to za blbost dávat radar do středních Čech? Třeba někde na Šumavě by tak nevadil.“

Agitátoři s fotoaparátem měli namířeno do Příbrami a okolí. „Dnes jsme zůstali na kótě a fotíme ty, kteří sem za námi sami přicházejí, zatím dorazilo asi deset lidí. Někteří pomáhají i se stavbou mostu,“ dodal ve čtvrtek vedoucí radarového projektu Greenpeace Jan Freidinger.

Už ve středu dorazila do Trokavce jedna z australských televizních stanic. „Zajímali se, zda se v souvislosti s odporem lidí něco mění, ptali se na naše obavy zdravotního a mezinárodně - politického dopadu,“ informoval odpůrce radaru, starosta Trokavce Jan Neoral (NK). Do prostoru kóty, který je uzavřen vojenskou policií a vyznačen páskou, se štáb nevydal.

Přišli i aktivisté z iniciativy Ne základnám

Lesní cestou se ale k táboru pustili aktivisté iniciativy Ne základnám. Podařilo se jim proniknout až na kótu, kam přivezli zásoby potravin. „Poslali jsme na místo své pozorovatele, už se ale vrátili,“ komentoval krok iniciativy Jan Májíček.

Hnutí Greenpeace má své fandy hlavně mezi místními občany. Pravidelným návštěvníkem tábora je Jiří Houška z Trokavce. Sympatizant se do zakázaného místa dokáže dostat mimo hlavní přístupovou cestu. Ve středu přinesl nářadí a na přilepšenou plný pekáč domácího perníku. Podle slov Neorala propašovali do tábora batoh s jídlem také další odpůrci radaru například z Vísek. „Dostali jsme i bábovku, přinesl nám ji místní chlapec od své babičky. Bylo to moc milé,“ dodala mluvčí Greenpeace Lenka Boráková.

Vojenská policie nezasahuje

Vojenská policie místo sice hlídá, ale nijak nezasahuje. „Pokrýváme komunikace a monitorujeme pohyb na kótě. Při dopolední kontrole jsme zaznamenali 13 osob,“ informoval ve čtvrtek mluvčí vojenské policie Jan Čermák. „Jejich jednání je korektní, říkají, že si nepřejí žádné konflikty, jen zkontrolují občanky,“ potvrdil Jan Piňos.

Pohyb lidí ve vojenském prostoru bez povolení je ale přestupkem s hrozbou třítisícové pokuty. Ti, kteří se za aktivisty vydávají postranními pěšinami mimo hlavní cesty, si podle Čermáka zahrávají se zdravím.

Vojenským prostorem zazněl výbuch

Ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy byla ve čtvrtek objevena nevybuchlá munice. Granáty zneškodnili pyrotechnici vojenské policie. Nález aktivisty hnutí Greenpeace neohrozil. Uvedl to mluvčí vojenské policie Jan Čermák. Munici objevil ve čtvrtek odpoledne zaměstnanec Vojenských lesů a statků při běžném plnění svých pracovních úkolů. „Jednalo se o dva dělostřelecké granáty ráže 122 mm,“ upřesnil mluvčí.

„Místo bylo od kóty 718 vzdáleno 15 km vzdušnou čarou, aktivistům tak nebezpečí nehrozilo. O nálezu jsme je ale prostřednictví jejich kontaktní osoby informovali,“ dodal.

Případem se naplnily výzvy mluvčího Čermáka, který na tuto možnost upozorňoval především v souvislosti s protiprávním vstupem aktivistů a jejich přívrženců do vojenského prostoru Brdy. „Týká se to hlavně těch, kteří vyhledávají jinou přístupovou cestu na kótu 718,“ informoval mluvčí, když ve čtvrtek krátce před 17. hodinou potvrdil úspěšné zničení granátů.

Jan Freidinger z hnutí Greenpease potvrdil, že na kótu nebyl výbuch při zneškodňování munice slyšet.

Skupiny aktivistů proti radaru se chystají v pondělí 5. května na společné setkání na Václavském náměstí v Praze, které začne v 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám