Hlavní obsah

Akrobacie, u které se tají dech. V Hradci Králové vyvrcholila Helicopter show

Právo, Zdeněk Seiner
Hradec Králové

Vrcholem třídenního Evropského festivalu aviatiky na letišti v Hradci Králové byla sobotní tradiční Helicopter Show, která přilákala tisíce zájemců. Letos se pořadatelé rozhodli spojit v atrakcích a letových ukázkách vrtulníky s vrtulovými letadly a diváci tento nápad vděčně přijali. Vyvrcholením byla simulace hromadné nehody, kdy bylo ve vzduchu pět vrtulníků integrovaného záchranného systému.

BEZ KOMENTÁŘE: Akrobacie vrtulníku na Helicopter showVideo: Zdeněk Seiner, Právo

 
Článek

Diváky okouzlila vrtulníková akrobacie v podání speciálního akrobatického vrtulníku Bö-105 Red Bull. „Jde o unikátní kousky špičkových světových pilotů, nad kterými se divákům zastavuje srdce. Na závěr programu by se na nebi měly objevit vrtulníky a letouny při společném akrobatickém vystoupení, což bude jedinečným a nevídaným zážitkem pro všechny diváky,“ dodal předseda představenstva pořadatelské společnosti DSA Tomáš Suchánek.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Bitevní vrtulník AH-1 Cobra při startu

Program byl bez zbytečných prodlev, celé odpoledne byly ve vzduchu vždy minimálně dvě letadla. „Pro naše návštěvníky se snažíme neustále připravovat novinky. Vrtulníkovou show si každoročně užívala dvacetitisícová návštěvnost, proto letos je zase program o trochu pestřejší,“ komentoval to pilot DSA Daniel Tuček.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Záchranářský vrtulník eurocopter společnosti DSA

První dva dny Evropského festivalu aviatiky, čtvrtek a pátek, byly vyhrazeny odborníkům, především obchodníkům. „Podle předběžných informací byly přímo během výstavy uzavřeny obchody za více jak 700 miliónů korun a další kontrakty v podobné výši jsou rozjednané,“ potvrdil Právu Suchánek.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Vrtulník W3A Sokol Armády české republiky

„Během čtvrtečního dne se například uzavřel obchod mezi společností DSA a společností Airbus v hodnotě jednoho miliónu dolarů na modifikaci vrtulníku EC 135,“ uvedl Suchánek. Dále se uzavřelo hned několik kontraktů na pojištění leteckých flotil. Každá v hodnotě zhruba půl miliónu dolarů.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Helicopter show

„Výstava potvrdila trend poslední doby, kdy podnikatelé začínají více využívat malých vrtulníků k osobní přepravě a šetří tak svůj čas,“ popisuje úspěch Jan Krčil ze společnosti Lion Helicopters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám