Hlavní obsah

Advokát Davida Dukea podal stížnost proti jeho stíhání

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Právní zástupce Davida Dukea Kolja Kubíček podal v pondělí stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání bývalého šéfa Ku Klux Klanu. Ten byl v sobotu v Praze zadržen policií a obviněn z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv.

Foto: Profimedia.cz

David Duke

Článek

Právu to potvrdil přímo Kubíček. Státní zástupkyně může usnesení o zahájení trestního stíhání zrušit do jednoho měsíce jako nedůvodné, nebo dokonce protizákonné. Na to Dukeův právní zástupce spoléhá.

"Usnesení je špatné, má vady. Pan Duke tu navíc není, což je velký problém. Nemůže být stíhán ani jako uprchlý, protože on neuprchl, ale musel odjet,“ popsal komplikace se stíháním amerického aktivisty Kubíček.

Duke je podle něj ochoten se procesu účastnit. „Samozřejmě, že je ochoten, nevím o tom, že by nebyl,“ řekl advokát. Zda v případě úspěchu stížnosti podnikne Duke právní kroky proti České republice, nechtěl zatím komentovat. „To si myslím, že je druhá věc, kterou bych zatím nechal otevřenou. Je na klientovi, co si bude přát, aby se činilo nebo nečinilo,“ dodal Kubíček.

Dukeovi fanoušci na jeho podporu vybírali peníze

K financování Dukeova právního zastupování se Kubíček nechtěl vyjadřovat. Příznivci krajní pravice, kteří v neděli demonstrovali před budovou ministerstva vnitra proti postupu policie, začali na Dukeovu podporu pořádat finanční sbírku. Podle pořadatele Američanova českého turné Filipa Vávry je třeba uhradit náklady spojené s návštěvou i právním zastoupením.

"O tom, kdo, jak a kolik z našich klientů platí, o tom zásadně nikdy nic neříkám. Že mezi sebou vybírali peníze, to je jejich problém. Co pan Vávra dělá nebo nedělá, je jeho věc,“ komentoval iniciativu Dukeových fanoušků Kubíček.

Bývalý vůdce rasistického hnutí přijel do Česka v sobotu a krátce nato byl v pražské restauraci zadržen policií. Přednášky, na nichž měl prezentovat svou knihu Moje probuzení, se vůbec neuskutečnily. Cizinecká policie mu uložila, aby do sobotní půlnoci zemi opustil, což Duke učinil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám