Hlavní obsah

Policisté v Praze zatkli bývalého šéfa Ku Klux Klanu

Právo, Novinky, Lenka Hloušková
Praha
Aktualizováno

Policisté v pátek odpoledne v pražské restauraci Černý orel na Kampě zatkli bývalého šéfa Ku Klux Klanu Davida Duka. Odvezli ho k výslechu kvůli podezření, že popíral nebo schvaloval nacistické zločiny, za což mu v ČR hrozí až tři roky vězení.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá hlava rasistické organizace Ku Klux Klan David Duke

Článek

"Pan Duke byl zadržen po předchozím souhlasu státního zástupce pro podezření ze spáchání  trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka," řekl Novinkám mluvčí pražských policistů Ján Mikulovský. Podle informací Práva je důvodem zatčení popírání holocaustu.

Policisté Duka odvezli na Obvodní ředitelství Prahy 1.Jeho advokát Kolja Kubiček ČTK řekl, že policie Duka zřejmě obviní a navrhne vazbu kvůli hrozbě útěku a pokračování v trestné činnosti. Američan podle něj holocaust nepopírá ani nepropaguje rasismus.

Zatčení se nebál

Policie Američana zatkla těsně poté, co s ním redaktorka Práva udělala rozhovor. Na místě zasahovalo asi třicet mužů zákona, kteří Duka odvedli.

"Zatčení se nebojím, zatím se mi to v žádné evropské zemi nestalo," řekl Duke Právu asi 15 minut předtím, než jej policie zadržela.

Do restaurace při akci vtrhlo asi 30 policistů se slovy, že má dát ruce na stůl. "Vy půjdete s námi," řekli Dukeovi česky. Ten se bez protestů zvedl a s policisty odešel. V restauraci zůstala jeho ruská přítelkyně a pes.

Byla tam také skupina pravicových radikálů, která proti zákroku policie slovně protestovala.

Dukeovu návštěvu organizuje Filip Vávra, který je spojován s neonacistickým Národním odporem. Američan měl mít na programu dvě přednášky - v sobotu v centru Prahy a v neděli v Brně. Do Česka zřejmě přijel propagovat svou knihu.

Úryvek rozhovoru s Davidem Dukem
Víte, že Policie ČR je připravená zadržet vás v případě rasistického projevu?
Ne, nicméně se nebojím. Nejsem rasista, nečiním rasistická prohlášení. Myslím si, že mí nepřátelé jsou rasisté, ale já rozhodně ne. Cestoval jsem a mluvil jsem téměř v celé Evropě. Nikde jsem neměl problémy. Má kniha byla vydána ve čtrnácti jazycích. Byl jsem bez problémů v Německu, kde opravdu berou podobné věci opravdu vážně. Byl jsem v Nizozemsku, Belgii, Švédsku, Francii a nikde mě nestíhali. Tak si nemyslím, že by se něco podobného stalo v Česku.
Věříte vůbec v multikulturní společnost?
Věřím v multikulturní svět. Věřím ve svobodu mít různá vyznání a rasu. Věřím ale také, že každý národ má právo si hájit své dědictví. Když mluvím o tom všem, jde mi třeba o to, jak ti lidé vypadají, jaké mají oči a podobně. I to jsou tradice. Mimochodem. Jsem velmi zapálený ekolog. Proč máme hájit práva na různorodost druhů v přírodě a nepřiznávat je lidem?
Tušíte, proč nesmíte na Univerzitě Karlově promluvit?
V pozadí byl židovský tlak. Musím zároveň říci, že já ani náhodou nejsem proti islámu, židovství či křesťanství. Vadí mi ale extremismus. Bohužel extremní židovské síly mi nechtějí dovolit mluvit svobodně. Jsem totiž jeden z největších kritiků Izraele. Ukazuji na jeho jasnou rasistickou stránku. Oni prostě nechtějí, aby jiní lidé slyšeli mé poselství.

 Celý rozhovor s Davidem Dukem si přečtěte v sobotním Právu

Vizitka Davida Dukea

David Ernest Duke je v USA znám svými rasistickými a antisemitskými postoji. Patří mezi popírače holokaustu. Od mládí protestoval proti zrovnoprávňování černochů. V 70. letech založil a vedl jednu z odnoží Ku Klux Klanu. V roce 2002 ho soud poslal na 15 měsíců do vězení za daňový únik. V roce 1998 vydal knihy Moje probuzení a o čtyři roky později Židovský rasismus. Ve svých pracích propaguje názor, že mezi rasami existují podstatné rozdíly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám