Hlavní obsah

Příjem vedení ČEZ se loni nezměnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjem členů vedení polostátní firmy ČEZ, která je největším výrobcem elektřiny v České republice a jednou z největších energetických společností v Evropě, zůstal loni na stejné úrovni jako v předchozích letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

A to i když skupina loni zvýšila zisk pro akcionáře o 70,8 miliardy korun, když vykázala čistý zisk 80,7 miliardy korun, což je osmkrát více než v roce 2021.

Na daních, odvodech a dividendách letos ČEZ odvede státu zhruba sto miliard korun, historicky nejvíc za dobu existence společnosti. Vyplývá to z pozvánky na čtvrteční valnou hromadu skupiny, v níž je obsažena informace o příjmu členů představenstva za rok 2022.

Jak uvádí zveřejněná výroční zpráva, dokázala skupina ČEZ v loňském roce zajistit energetickou bezpečnost České republiky a dosáhnout rekordní výroby v jaderných elektrárnách, což zásadně přispělo k omezení negativního dopadu celosvětové energetické krize.

Příjem generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše za loňský rok byl zhruba 35 milionů korun. Dalších šest členů představenstva si vydělalo mezi 12 a 20 miliony korun. Ačkoli podle vykázaných údajů vedení ČEZ cíle určené dozorčí radou vysoce překročilo, celkový příjem představenstva, v součtu 135 milionů korun, nepřesáhl původně stanovený strop.

Akcie ČEZu dál klesají

Ekonomika

Šéf ve Španělsku bere 148 milionů

Příjem každého jednotlivého člena představenstva se skládá z pevné a pohyblivé složky, přičemž pohyblivá část je stanovena na základě plnění ukazatelů výkonnosti, které jsou určovány a vyhodnocovány dozorčí radou.

V žebříčku nejlépe placených manažerů v Česku je to staví zhruba do první poloviny, ale v evropském porovnání jsou jejich platy hluboce pod standardem, který je pro špičkové manažery v daném oboru obvyklý.

Například příjem generálního ředitele společnosti E.ON Leonharda Birnbauma dosáhl v roce 2022 v přepočtu částky 140 610 600 Kč, generálního ředitele RWE Markuse Krebbera 115 830 000 Kč, Francesco Starace z italské firmy ENEL bral ročně 77 023 417 Kč a šéf španělské energetické společnosti Iberdrola José Ignacio Sánchez Galán dokonce 148 473 000 Kč.

V České republice jsou z publikovaných dat nejlépe placenými manažery šéfové bank, mezi nimiž je zveřejňován pravidelně plat ředitele Moneta Money Bank Tomáše Spurného s ročním příjmem 37,1 milionu korun.

Ostatní příjmy top manažerů nejsou většinou veřejně transparentně dostupné, povinnost prezentovat je mají jen veřejně obchodované společnosti.

Šnobr: Stát bude chtít ČEZ ovládnout už na podzim

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám