Hlavní obsah

Hromadných propouštění letos přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prvního čtvrtletí oznámila hromadné propouštění dvacítka firem, celkem se týkalo 3606 zaměstnanců. V porovnání s loňskem se počet firem o osm zvýšil a propouštěných zaměstnanců je oproti prvnímu čtvrtletí minulého roku o 1656 více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřad práce (ilustrační foto)

Článek

Většina podniků, konkrétně třináct, se k tomuto kroku odhodlala v březnu. Nejvíce propouštěných zaměstnanců je ze Středočeského kraje, Prahy a Jihočeského kraje. Nejméně pak z Karlovarského kraje a Vysočiny.

„Jedná se například o pracovníky informačních služeb, pracovníky na přepážkách, úředníky nebo technické a odborné pracovníky v oblasti vědy a techniky,“ sdělila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Pošta a nábytkáři

Firmy, kterých se hromadné propouštění týká, Beránková nejmenovala. Výrazné zeštíhlování stavů ale oznámila Česká pošta, chce i v souvislosti s rušením poboček propustit zhruba 1500 lidí, v jiných termínech pak zhruba 700. Zatím ale není jisté, zda už jsou tito pracovníci do statistiky úřadu práce započítáni. Navíc jich nakonec může být méně.

Hromadné propouštění ale v posledních dnech avizovala i nábytkářská firma TON z Bystřice pod Hostýnem, jež se bude muset od konce června obejít bez 93 ze svých 600 zaměstnanců. Ke konci dubna pak musí kvůli vysokým nákladům na energie a nedostatku zakázek propustit všechny své lidi Hrdějovická keramika z Českobudějovicka.

O hromadné propouštění se jedná tehdy, když během měsíce dostane ve firmě s dvaceti až sto zaměstnanci výpověď minimálně deset lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky pak musí skončit aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 pracovníky minimálně 30 lidí.

Navzdory meziročnímu nárůstu propouštění je na tom český pracovní trh dobře. Úřad práce evidoval ke konci března 273 478 nezaměstnaných, o 9030 méně než v předchozím měsíci. Míra nezaměstnanosti činila 3,7 procenta.

Studie: Rozpočet napraví jen změna daní

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám