Hlavní obsah

Zemětřesení zničilo poklady nepálské historie

Mnoho památek bohatého kulturního dědictví Nepálu se po sobotním zemětřesení změnilo v hromady suti a roztříštěného dřeva. S odvoláním na odborníky o tom informovala agentura AFP. Škody jsou nenahraditelné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z historické věže Dharahara zbyly jen trosky Video: Reuters

 
Článek

V samotném srdci hlavního města Káthmándú se zřítily mnohé z chrámů a soch postavených ve 12. až 18. století nepálskými panovníky. Z devítipodlažní věže Dharahara, která byla vyhledávanou turistickou atrakcí se svým spirálovým schodištěm s 200 schody, zbyly v podstatě jen její základy.

„Právě jsem si koupil vstupenku, abych vyšplhal nahoru, a byl jsem u vchodu, když jsem ucítil otřesy," řekl AFP šestatřicetiletý turista v nemocnici v Káthmándú. „Během pár minut se Dharahara zřítila k zemi. Uvnitř mohlo být víc než 100 lidí," dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Věž patřila mezi vyhledávané turistické cíle

UNESCO se zatím snaží zjistit informace o rozsahu zkázy včetně tří náměstí posetých paláci ve městech Pátan a Bhaktapur, které bývaly dávnými královstvími. „Už víme, že palácová náměstí v Káthmándú, Pátanu a Bhaktapuru byla vážně poškozena," řekl AFP Christian Manhart, zástupce UNESCO v Nepálu.

Foto: Profimedia.cz

Následky zemětřesení v Pátanu

„Několik chrámů se zřítilo. Dva chrámy v Pátanu jsou zcela srovnány se zemí a situace na palácovém náměstí v Káthmándú je ještě horší," dodal. Zatím je podle něj příliš brzy hovořit o rekonstrukci památek nebo o tom, kolik pomoci by UNESCO mohla poskytnout.

Manhartův úřad se zatím snaží zjistit, zda nějaké škody utrpělo také Lumbiní zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO, kde se před víc než 2600 lety narodil Buddha. „Zprávy o vážnějších škodách v Lumbiní zatím nemáme, ale pořád ještě se snažíme shromáždit informace," řekl o místě ležícím 280 kilometrů západně od Káthmándú.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám