Hlavní obsah

Zelená a méně známá oblast Provence

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když psal před léty Miroslav Horníček kapitoly plné okouzlení ze svých toulek po jihofrancouzské Provence, šlo o pojem jednoznačný. Jeden region, sahající od francouzských Alp směrem na jih až ke Středozemnímu moři, proslulý především městy a letovisky na pobřeží, od Monte Carla přes Nice, Cannes, St. Tropez, Toulon až po Marseille.

Článek

Slávu Provence dodali malíři a spisovatelé jako Giono, Pagnol, Van Gogh či Paul Cézanne. Neodolatelný půvab krajiny, neopakovatelná síla světla, jako noční motýli přitahující oči malířů, k tomu rafinovaná kuchyně a skvělé víno, to vše nadlouho postačovalo k trvalému obdivu hostů.

Od doby, kdy vznikaly zápisky z cest Miroslava Horníčka, již uplynula desetiletí - a ta přinesla některé zajímavé změny. V roce 1995 se třináct zdejších obcí poradilo, rozhodlo a na svět přišel zcela nový pojem: Provence Verte - Zelená Provence. Oč běží?

U zrodu myšlenky byl patrně pocit určité nerovnováhy - zájem turistů a návštěvníků se soustřeďoval především na pobřeží. Obyvatelé vnitrozemí právem nabyli pocitu, že je škoda, že jejich obce jsou opomíjeny. Pod názvem Zelená Provence vymezili území mezi městy Varages na severu, Pourrieres na západě, Vins-surCaramy na východě a Méounes na jihu - tedy jakési srdce uvnitř Provence - a počali jej společně prosazovat jako ucelenou turistickou destinaci. Postupně - jak rostl úspěch tohoto záměru, přidávaly se obce další a dnes jich je do projektu zapojeno celkem 37. A není pochyb - zavítat do Zelené Provence stojí za to.

První bio-obec v Evropě

Jean-Claude Sadion, šéf turistické kanceláře v městečku Correns, nám vysvětluje: "Už počátkem 20. století lidé počali zkoušet ochranu a péči o své plodiny minerálními prostředky. Osvědčilo se. Lidé vstupují do biologických cyklů organickou cestou, dnes včetně využití plísní a hub. Produkce je stabilizovaná, např. hrozny jsou stejné a kvalitní. Máme skvělý olivový olej, med i všechny ostatní produkty."

Odtud už nebylo daleko k rozhodnutí všech obyvatel města: vše u nás bude "bio" - a to do důsledku, to bude naše hlavní propagační motto... Celé menu v restaurantu, cukr ke kávě, láhev vína, mýdlo na toaletě, ubrousky - prostě vše do detailu nese punc bio.

V Correns jsme toho druhu první v Evropě a hrdě se vystavujeme častým přísným testům a kontrolám, které tuto kvalitu ověřují. Přičteme-li k této atraktivitě starou radnici s charakteristickou kovanou věží se zvonem, tzv. campanillou, kostel s cenným interiérem, romantické náměstí s fontánou, zvoucí k příjemnému posezení, říčku plnou vzrostlých ryb, překlenutou romantickými mosty, odoláte?" My jsme neodolali a rozhodně se nezklamali.

Royal Convent - středověká perla

Dominanta města Saint Maximin la Ste Baume - bazilika se sousedícím Královským konventem - je vidět již zdaleka. Jde o největší gotickou stavbu jižní Francie, založenou roku 1295 Karlem II., králem Sicílie a hrabětem z Provence, a zasvěcenou uchovávání ostatků Maří Magdalény.

Je nejen neobvykle rozměrnou, zejména vysokou, ale především architektonicky zajímavou stavbou. Uvnitř se nacházejí mimořádně cenné varhany z roku 1774, s 2962 píšťalami. Neméně pozoruhodný je klášter (Royal Convent), jehož podstatná část dnes slouží jako hotel.

Někdejší dominikánské strohé cely byly supermoderně rekonstruovány a poskytují velmi originální zážitek z ubytování, podobně jako snídaně v ambitu rozlehlého klášterního atria na čerstvém vzduchu za východu slunce. Není divu, že jeho dvě stě pokojů je po většinu roku dobře vytížených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám