Hlavní obsah

Zdražte letenky, aby na Novém Zélandu ubylo turistů, říká poradce pro letectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se zdražily letenky na Nový Zéland, ubylo by turistů. To tamnímu národnímu dopravci Air New Zealand řekl poradce v otázkách letectví Jonathan Porrit, podle něhož by vyšší cena za letenky alespoň finančně vyrovnala dluh za vyprodukované skleníkové plyny. Návrh je podle Porrita sice kontroverzní, počty návštěvníků ale prý nelze navyšovat do nekonečna.

Foto: Profimedia.cz

Panorama novozélandského Aucklandu.

Článek

„Jsem za to, aby někteří lidé na Nový Zéland zkrátka nepřijeli,“ komentoval Porrit svůj návrh pro server Newsroom.

„Nevěřím myšlence, že počty mezinárodních turistů na Novém Zélandu mohou růst, růst a růst bez jakýchkoli limitů,“ uvedl a doplnil, že něco takového nepovažuje za správné a pokud bude návštěva Nového Zélandu jistým privilegiem, je to jedině dobře.

Komentář přichází krátce po návrhu poslance Simona Uptona, který by zavedl novou daň na všechny lety z Nového Zélandu. Její výše by se odvíjela od vzdálenosti výchozí a cílové destinace. Například v případu Velké Británie by šlo o částku 155 novozélandských dolarů, což je v přepočtu necelých 2500 korun. Tato daň by podle Uptona výrazně přispěla do rozpočtu země.

Obojí je nicméně zatím předmětem diskuzí. Hranice Nového Zélandu jsou pro mezinárodní turistiku uzavřené a pravděpodobně se neotevřou ani po většinu letošního roku. Země ovšem koronavirovou nákazu zvládla dobře, s minimem případů i úmrtí. Dosud v ní však platí některá bezpečnostní opatření.

Nenapodobujte fotky influencerů, žádají na Novém Zélandu turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám