Hlavní obsah

Zaplatíme vám za nastěhování 200 tisíc, láká nové obyvatele italská obec

Novinky, Michael Švarc

Italská obec Santo Stefano di Sessanio chce posílit své řady. Nové obyvatele proto láká na roční příspěvek ve výši až osm tisíc eur (217 tisíc korun), vyplácený po jednotlivých měsících. Nabídka však není pro každého, úřady prahnou po rezidentech, kteří nejsou z Itálie, ale z jiných zemí Evropské unie, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Santo Stefano di Sessanio

Článek

Santo Stefano di Sessanio se nachází v hornaté krajině regionu Abruzzo a aktuálně má pouhých 115 obyvatel, přičemž jen 13 z nich je mladší 20 let, 41 je poté nad 65. Podle obecní rady taková čísla nejsou dostatečná, aby mohlo městečko udržitelně fungovat.

Nové rezidenty mají proto nalákat finanční příspěvky, které vycházejí na něco málo přes 18 tisíc korun měsíčně. Tuto částku mají dostávat tři roky, přesto ve své nové nemovitosti budou muset platit nájem. Ten má být ovšem jen symbolický. Aktuálně je volných pouze 10 prostorů.

Hledají průvodce nebo lékárníky

Server Independent upozorňuje, že nabídka neplatí pro každého. Netýká se Italů, ale dalších občanů zemí Evropské unie. Zájemcům také musí být nad 18 let, ale zase ne více než 40. Nesmějí mít také záznamy v trestním rejstříku. Kromě toho se žadatelé musejí zavázat, že v obci stráví nejméně pět let a začnou podnikat. V takovém případě mohou dostat ještě jednorázový příspěvek.

Tím stále seznam požadavků nebo předností nekončí. Obecní úřad také uvedl, že preferuje například turistické průvodce, lékárníky nebo lidi, kteří mohou pomoci s propagací místních produktů a potravin.

Od spuštění nabídky 15. října se ozvalo podle CNN už přes 1500 lidí. Zájemci se mohou přihlásit až do 15. listopadu, poté se začne vybírat z uchazečů.

V izolované italské obci žijí jen dva obyvatelé. Nošení roušek přesto nepodceňují

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám