Hlavní obsah

Zapadlé anglické bistro si oblíbili čínští turisté. Nikdo tomu nerozumí

Novinky, mšv

Scotts Fish and Chips je bistro, jakých v Británii najdete bezpočet. Z neznámých důvodů si ale restauraci, která leží u silnice spojující města Leeds a York, oblíbili čínští turisté. A to natolik, že se management rozhodl přeložit jídelní lístek do mandarínštiny a kantonštiny.

Foto: Profimedia.cz

Fish and chips bistro (ilustrační foto)

Článek

Tradiční anglické fish and chips, tedy smaženou tresku s hranolky, si oblíbil také čínský prezident Si Ťin-pching a s ním i řada jeho krajanů. Proč ale tolik návštěvníků míří právě do Scotts Fish and Chips, zůstává pro personál záhadou. Mnozí si to vysvětlují polohou bistra, které se nachází, co by kamenem dohodil od Yorku, kam mnoho turistů míří z Londýna. Restauraci podle manažerky Roxy Vasaiové navštíví přes 100 Číňanů týdně.

Pro turisty je návštěva bistra velkou událostí, mnoho z nich si prý dělá fotky s personálem nebo i před budovou. „Jsme přízní čínských turistů unesení. Jsou moc přátelští, usměvaví a šťastní,“ řekla manažerka serveru BBC.

Kromě toho, že si návštěvníci mohou menu přečíst už i v mateřském jazyce, spustilo bistro také stránky na oblíbené čínské sociální síti, aby dosáhlo ještě lepší propagace.

Průvodci mění itinerář

Will Čuang, ambasador organizace Make It York, která město propaguje, tvrdí, že mnoho Číňanů bylo ovlivněno prezidentem, který fish and chips jedl při návštěvě Británie v roce 2015. Chtějí proto typickou anglickou pochoutku rovněž ochutnat a průvodci jim v tom jdou na ruku a zařazují návštěvu bister do itinerářů.

„Většina čínských skupin navštíví Londýn, Cambridge a pak míří přes silnici A64 do Yorku. Takže je bistro ideální místo na zastávku,“ vysvětluje Čuang. York patří mezi populární destinace turistů z východní Asie a předpokládá se, že Číňané tvoří druhou nejpočetnější skupinu návštěvníků ze zámoří.

Podobně nezvyklý zájem zažilo před dvěma lety městečko Kidlington nedaleko Oxfordu. Do obce, jenž nemá žádné významné památky, začaly jezdit autobusy plné čínských turistů, kteří si fotili cihlové domky, zahrady nebo i obyvatele. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám