Hlavní obsah

Zámek Chropyně láká na Staré pověsti české

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejspíš se nenajde nikdo, kdo by neznal pověst o králi Ječmínkovi. Po stopách pradávného příběhu, který proslavil Alois Jirásek ve Starých pověstech českých, se vydejte do zámku Chropyně nedaleko Kroměříže.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Zámek Chropyně stojí na místě středověké tvrze.

Článek

Zámek stojí na místě středověké tvrze, kterou nahradil zřejmě na počátku 17. století. Právě zde podle pověsti kdysi dávno žil bohatý a udatný rytíř. Poddaní ho milovali pro jeho spravedlnost a skromnost.

Když byl ale povýšen na moravského markraběte, začal se měnit k horšímu: liboval si v nákladných a okázalých radovánkách a aby na ně získal dost peněz, zatěžoval poddané stále vyššími daněmi. Žena se mu snažila hýření rozmlouvat. To jednoho dne rozčílilo zámeckého pána natolik, že ji – ačkoli byla těhotná – nechal vyhnat ze zámku.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Třešničkou na dortu je sezónní výstava Svět dětí na šlechtických sídlech. Potrvá do 25. září.

Zámecká paní se skryla v poli, kde pak porodila chlapce. Poddaní ji našli, vzali k sobě domů a na památku toho, že se chlapec narodil v ječmeni, ho pojmenovali Ječmínek. Rytíř brzy prohlédl, že chyboval, a nechal ženu se synkem hledat, ale jako by se po nich slehla zem. Nakonec samým žalem ukončil život skokem do zámecké studny. A mezi poddanými se začalo povídat, že Ječmínek se jednou přece jen vrátí. Přijde na pomoc, až bude jeho lidu zle.

Ječmínek se prý ukrývá ve stole

A podle místních lidí se Ječmínek opravdu čas od času vrací. Kdykoli například v posledních letech zasáhly střední Moravu záplavy, Chropyně zůstala ušetřena, přestože v okolí velká voda napáchala nemalé škody. Jeden ze zámeckých sálů, které při prohlídce navštívíte, je po Ječmínkovi pojmenován.

Jde o bývalou jídelnu, v ní stojí kulatý vyřezávaný stůl a v něm se prý Ječmínek ukrývá. Když na stůl zaklepete a jste dobrý člověk, Ječmínek by se vám měl ozvat. V zámku Chropyně ale zaujmou i jiné zajímavosti, třeba Rytířský sál s bohatou přehlídkou starých zbraní. Jsou mezi nimi i takové kuriozity jako obří pušky vážící 40 kilogramů.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Bývalá zámecká jídelna je pojmenovaná po Ječmínkovi.

Aby mohly sloužit v boji, museli je nést tři muži. V dalších místnostech jsou vystaveny exponáty přibližující pravěkou historii Chropyně, dějiny místního zemědělství, rybníkářství nebo lidové kultury. Součástí zámku je i menší památník Emila Filly, slavného chropyňského rodáka, představitele výtvarného expresionismu a kubismu. Zámek patří mezi méně známé, o to víc ale překvapí jeho úpravné a zachovalé interiéry v kontrastu s vyprávěním průvodkyně, že ještě v 70. letech byly prostory zpustošené a sloužily jako sýpka.

Výstava o životě malých šlechticů

Třešinkou na dortu je závěrečná část prohlídky – sezónní výstava Svět dětí na šlechtických sídlech. Prostřednictvím téměř 200 exponátů půjčených z moravských hradů, zámků a muzeí představuje dětství malých aristokratů. Obrazy na zdech přibližují módu malých šlechticů, k vidění jsou hračky a hry, dětský kočárek, sáně nebo dětský nábytek. Nechybí malý pokojíček pro panenky včetně vtipného miniaturního záchodku. Výstava tu bude k vidění až do 25. září.

Foto: Právo

Jestli vám po prohlídce zámku zbude ještě trocha času, určitě se zajděte podívat k nedalekému Zámeckému rybníku, který je domovem vzácných rostlin a živočichů. Již osm desítek let je národní přírodní rezervací. Křik ptáků na přivítanou je tak výrazný, že byste sem trefili i poslepu. Začíná tu také naučná stezka Okolo Chropyně.

Zámek Chropyně

Zámek Chropyně patří pod správu Muzea Kroměřížska. Od května do října je otevřen denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Dělostřelecká tvrz Bouda zve k návštěvě

Navštivte dělostřeleckou tvrz Bouda, která byla budována v letech 1936-1938 za účelem ochrany republiky. Bouda je jako jediná tvrz návštěvníkům přístupná ve...

Výběr článků

Načítám