Hlavní obsah

Zákaz alkoholu na Bali? Turismu to uškodí, míní hoteliéři

Novinky, mšv

V Indonésii se projednává zákon, který by měl na exotickém ostrově Bali zakázat alkohol. Ten se totiž neslučuje s islámem, který je v zemi majoritním náboženstvím. Podle některých obyvatel to však může zdecimovat turismus, na kterém indonéská ekonomika stojí, informovaly o tom britské listy Daily Mail a Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz alkoholu může být pro Bali těžkou ránou. Ilustrační foto

Článek

„Nezáleží na tom, jak krásná země je. Pokud si turisté nebudou moci dát alkohol, nepřijedou,“ tvrdí ředitel Indonéské asociace hotelů a restaurací Hariyadi Sukamdi. Návrh, který nyní projednává vláda v Jakartě, by měl mimo zákon postavit produkci, prodej i konzumaci alkoholu. Australané, kteří na Bali patří mezi nejčastější návštěvníky tvrdí, že pokud zákon projde, budou trávit dovolenou někde jinde.

„Bez piva to zkrátka nebude Bali. Jezdím tam kvůli tomu, že si můžu užít nějaký drink na pláži s výhledem na moře,“ tvrdí Australan Kenny Baker, který na ostrov jezdí už celých 22 let. I kdyby si Bali vynutilo výjimku, ceny alkoholu se zvednou natolik, že za něj stejně nebudou chtít turisté utrácet.

Podle dvou vládnoucích stran se ale jedná o ochranu obyvatel a zákon se projednává nikoli z náboženského hlediska, ale ze zdravotního. Alkohol podle nich v minulých letech zapříčinil stovky úmrtí — od roku 2012 konkrétně 453. Experti ovšem poukazují na to, že byla způsobena konzumací ilegálně vyrobeného alkoholu, který mohl obsahovat třeba metanol.

Ačkoli je Indonésie nejlidnatější muslimskou zemí na světě, na Bali se majoritní část obyvatel kloní k tradiční balinéské odnoži hinduismu. Podle některých se ve skutečnosti jedná o nenápadnou radikalizaci země, jelikož předešlý návrh o zákazu alkoholu z náboženských důvodů se nesetkal s úspěchem, sekulární strany ho odmítly, píší listy Daily Mail i Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám