Hlavní obsah

Zájem Čechů o drahou tuzemskou dovolenou prudce stoupá

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejluxusnější hotely si pro dovolenou v tuzemsku vybírá stále více obyvatel Česka. V těch pětihvězdičkových, kterých je v republice jen 38, loni přespalo 66 691 Čechů, o 53,6 procenta více než v roce 2006. Přitom jedna noc v hotelu s pěti hvězdičkami stojí i více než pět tisíc korun.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Jedna noc v hotelu s pěti hvězdičkami stojí i více než pět tisíc korun.

Článek

„Zřejmě už přestává platit, že dovolenou v tuzemsku tráví pouze ti Češi, kteří nemají peníze na zahraniční dovolenou. Díky zvyšující se životní úrovni značně stoupají jejich nároky,“ konstatoval Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

V České republice je celkem 8535 ubytovacích zařízení. Kromě hotelů existuje například 2773 penziónů, 520 kempů, 360 chatových osad a 693 turistických ubytoven. Loni v ubytovacích zařízeních na území ČR přespalo 6,37 miliónu Čechů a 6,68 miliónu zahraničních turistů.

„Například ve čtyřhvězdičkových hotelech se loni ubytovalo téměř půl miliónu Čechů, což znamená meziroční nárůst o 16,3 procenta a vytíženost jejich kapacity na 56,5 %. Naopak levnější hotely, penzióny a ubytovací zařízení nižších kategorií vykázaly pouze 37procentní využití pokojů, což je za hranicí rentability. Předpokládáme proto, že levných zařízení bude nadále v ČR ubývat,“ uvedl Okamura.

Že se zájem domácí klientely skutečně přelévá k většímu komfortu, potvrzují i následující čísla. V tuzemských kempech loni trávilo dovolenou 894 367 Čechů, o 3,2 procenta méně než předloni. V chatových osadách a turistických ubytovnách nocovalo 432 159 Čechů, což znamená meziroční pokles dokonce o 14,5 procenta.

Anketa

Vyhovovala by vám dovolená v tuzemském luxusním hotelu?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám