Hlavní obsah

Zahraniční osobnosti zvou turisty zpátky do Japonska

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní celebrity a ikony světové kultury, které si zamilovaly Japonsko, společně sepsaly anglického průvodce po posledním císařství světa.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Tódaidži, česky Východní velký chrám, ve městě Nara, které bylo v letech 710 až 794 metropolí a sídlem císaře, je největší dřevěnou budovou na světě.

Článek

Chtějí tak do země vycházejícího slunce přilákat zahraniční návštěvníky. Poté, co východ Japonska letos v březnu ničivě zasáhlo zemětřesení následované obří vlnou tsunami, počet turistů přijíždějících do země dramaticky poklesl.

Radiace, která unikla do prostředí z fukušimské jaderné elektrárny, vyvolala obavy i v částech Japonska, které přírodní katastrofa vůbec nepoškodila.

Síly spojilo čtyřicet herců i japanologů

Více než čtyřicet osobností z třinácti zemí doporučuje v bohatě ilustrované knize místa, která byste měli v Japonsku zcela určitě navštívit. Své tipy čtenářům prozrazují kupříkladu americký módní návrhář Tommy Hilfiger, ve Francii žijící britská herečka, zpěvačka a režisérka Jane Birkinová, americký hudebník Jake Šimabukuro, nizozemský spisovatel a vynikající znalec Japonska Karel von Wolferen, dirigent indického původu Zubin Mehta a španělský kuchař Ferran Adria.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

V tradičním japonském divadle kabuki hrají muži i ženské role.

Mezi spoluautory průvodce nechybějí ani další umělci, vědci, novináři, osobnosti známé z televizních obrazovek a architekti. Všichni přispěli k sestavení příručky bez nároků na honorář, protože jsou přesvědčeni, že turistika může významným způsobem napomoci obnově Japonska.

Sakury i kabuki zůstávají lákadlem

Celebrity ve stošedesátistránkové knize, která zájemce vyjde na 950 jenů (230 Kč), na základě vlastních zkušeností radí, které památky, moderní budovy, obchody a události byste si neměli v Japonsku nechat ujít.

Ve druhé části průvodce najde čtenář aktuální seznam doporučovaných hotelů, motelů, restaurací a muzeí. Brožovaná publikace obsahuje působivé fotografie rozkvetlých třešní, proslulých sakur, a představení kabuki, jedné ze tří forem japonského tradičního divadla, zhotovené předním japonským fotografem Kišin Šinojamou. Úvod sepsal americký spisovatel Alex Kerr, který se dlouhodobě zabývá kulturou Dálného východu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám