Hlavní obsah

Zahrady v Kroměříži jsou ideálním místem pro bruslaře

Právo, Martina Žáčková

Město Kroměříž je rájem pro všechny milovníky historie. Až se jí nabažíte, jistě přijde vhod odpočinek stranou běžného ruchu. Ideální příležitost najdete jen pár kroků od nejznámější kroměřížské památky, Arcibiskupského zámku – v Podzámecké a Květné zahradě. A pokud s sebou vezmete brusle nebo kolo, zarelaxujte si na stezce k Záhlinickým rybníkům, která je jednou z nejoblíbenějších v kraji.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Místo je ideální pro jízdu na kolečkových bruslích.

Článek

Obě zahrady patří společně s Arcibiskupským zámkem mezi nejvýznamnější památky na Moravě. Historie tohoto místa je těsně spjata s olomouckými arcibiskupy, kteří zde mívali letní sídlo. Roku 1998 byl celý komplex zapsán na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Podzámecká zahrada ležící mezi zámkem a řekou Moravou existovala podle záznamů už v 15. století. Její vstupní část potěší malé návštěvníky, tvoří ji totiž malý zookoutek, v němž jsou k vidění opice, exotičtí ptáci a v blízkém rozlehlém výběhu také různé druhy kopytníků.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Děti potěší krmení zvířat.

:.Děti potěší krmení zvířat.

FOTO: Martina Žáčková, Právo

Chodníky lemují vzrostlé, desítky let staré stromy, odpočívat můžete na lavičkách nebo na trávě u rybníka, kde volně hnízdí různí ptáci a vděčně se nechají nakrmit. Přestože jste ve městě, užíváte si ticha a klidu jako v lese.

Květná zahrada je naproti vystavěna ve zdobném barokním duchu, v němž se mísí italské a holandské vlivy. Je velmi prosluněná, vyšperkovaná sochami a pestrými květinami. Její centrální stavbou je rotunda s freskami a vnitřní bohatou štukovou výzdobou. Korzovat můžete také ve stínu 244 metrů dlouhé kolonády vyzdobené 46 sochami antických bohů a mýtických postav. Když vystoupáte po točitém schodišti na střechu, shora oceníte pohled na geometrické tvary pěšin a živých plotů.

Stezka přibližuje lužní krajinu

Pokud preferujete fyzicky náročnější pohyb, než jen pěší procházky, vyrazte na bruslařskou a cyklistickou stezku z Kroměříže k Záhlinickým rybníkům. Je v širokém okolí jedinečná tím, že prakticky celou dobu vede po rovině, po kvalitním asfaltovém povrchu, takže je nenáročná, vhodná i pro děti a začátečníky.

Vede navíc z velké části lesem, což oceníte jak v parném počasí, tak i tehdy, když vás přepadne déšť. V obou případech vás vzrostlý porost před počasím ochrání.

Pět a půl kilometru dlouhá trasa začíná u vstupu do lesa na východním okraji Kroměříže v místě takzvaných Dolních zahrad a vede přes les Zámeček k soutoku řek Moravy a Rusavy a k Záhlinickým rybníkům. Kopíruje zároveň naučnou stezku Zámeček.

Výletníci se díky tomu z informačních tabulí na třinácti zastaveních dozvědí více o fauně a flóře zdejší lužní krajiny, kterou kromě lesů a luk tvoří i rybníky a mokřady. Zajímavou podívanou jsou zde také početná hejna vodního ptactva, která jsou k vidění při jarním a podzimním tahu.

Reklama

Související články

Češi na jaře nejraději cestují za poznáním

Cestování na jaře je mezi českými turisty velice populární a specifické období. Největší zájem mají Češi o poznávací víkendové, ale i týdenní zájezdy. Také se...

Výběr článků

Načítám