Hlavní obsah

Z Kalifornie se bude létat do vesmíru za rok až dva

– Palo Alto (Kalifornie, USA)

Suborbitální vesmírné lety turistů společnosti Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona by měly začít příští rok nebo v roce 2014. Letos plánují první zkušební let lodě mimo atmosféru Země, podle agentury Reuters o tom informovali zástupci firmy.

Foto: Profimedia.cz

Loď SpaceShipTwo má za sebou asi tři desítky zkušebních letů v hranicích atmosféry, nyní pokračují přípravy na první let na raketový pohon.

Článek

Na kosmický výlet za 200 000 dolarů (3,72 miliónu korun) na osobu se přihlásilo skoro pět stovek turistů. Během své výpravy vesmírnou lodí SpaceShipTwo pro šest cestujících a dva členy posádky zažijí několik minut stavu beztíže a z výšky 109 kilometrů budou moci sledovat planetu Zemi na pozadí černoty vesmíru.

Má za sebou asi tři desítky zkušebních letů v hranicích atmosféry

Loď SpaceShipTwo má za sebou asi tři desítky zkušebních letů v hranicích atmosféry, nyní pokračují přípravy na první let s raketovým pohonem. Ačkoliv ho Virgin Galactic, která je jednou z několika společností podnikajících v oblasti vesmírné turistiky, chystala původně na loňský rok, uskuteční se teprve letos.

"Doufáme, že raketový motor bude na vesmírné lodi během letošního roku... chceme být první, ale s nikým nesoutěžíme, toto nejsou vesmírné závody z dob studené války," řekl David Mackay, hlavní zkušební pilot společnosti Virgin Galactic. Tato firma přitom původně předpokládala, že první turisty dopraví do kosmu už v roce 2007. Zpozdil se ale vývoj vesmírné lodi SpaceShipTwo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám