Hlavní obsah

Z historické pošty v Novém Boru může být muzeum

Monumentální, nepřehlédnutelná a téměř 120 let stará. To je stručná charakteristika poštovní budovy v Novém Boru, secesní stavby dominující jednomu z cípů novoborského centrálního náměstí. Dům dosud patří České poště, která ho chce ale prodat, s nabídkou se obrátila na město Nový Bor.

Foto: archiv

Budova pošty v Novém Boru je na prodej za 22,5 milionu korun.

Článek

Tamní zastupitelé už dali vedení města svolení, aby o koupi budovy s poštou začalo jednat. Cena má být 22,5 milionu korun. Nový Bor uvažuje, že by v části budovy mohlo vzniknout Muzeum Bořka Šípka.

„Za cenu deseti bytů v Novém Boru jsme dostali možnost zachovat významnou stavbu v samotném centru města pro budoucí generace,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (SLK).

Zámek Veltrusy se otevírá po 19 letech

Tipy na výlety

Pokud by město budovu odkoupilo, zůstanou v ní podle starosty poštovní služby zachované. Zbývající volné prostory v dalších patrech by pak město rádo využilo pro zajímavé projekty.

„Jedním z nich je umístění plánované expozice, pojmenované Muzeum Bořka Šípka. V souvislosti s tímto záměrem projevil o prostory zájem Liberecký kraj. Ten by je využil v rámci Křišťálového údolí, jehož prostřednictvím propaguje sklářství, výrobu bižuterie a šperků z celého regionu,“ upřesnil novoborský starosta.

Ve hře je i další varianta

S jiným nápadem či nabídkou na využití přišla i samotná Česká pošta, která by v budově, jež už v době svého otevření v roce 1905 sloužila poštovním a spořitelním účelům, ráda viděla poštovní muzeum.

„V případě komerčního využití se také nabízí pronájem kanceláří státu pro potřeby stavebního úřadu, který by měl být po aktuálně schválené novele stavebního zákona zcela oddělený od samospráv,“ nastínil další možnost Dvořák.

O koupi budovy chtějí novoborští zastupitelé jednat i kvůli tomu, aby měli osud domu ve svých rukou a nemuseli se obávat toho, co tam vznikne, kdyby budovu koupil někdo jiný.

„Po divoké privatizaci z devadesátých let minulého století nám podél hlavní třídy T. G. Masaryka zůstala mementa v podobě řady zchátralých objektů, o které majitelé nejeví zájem a které nám doslova padají na hlavu,“ připomněl novoborský starosta.

Honosná poštovní budova z červeného lasvického pískovce byla postavena v letech 1903 až 1905 podle návrhu českolipského stavitele Emila F. Ruehra.

Hrad Veveří zve na novou prohlídkovou trasu

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám