Hlavní obsah

Z chátrajícího silničního nadjezdu v Soulu se stal park plný života

Novinky, Barbora Sirová

V Soulu mají od května první park položený několik metrů nad úrovní ulice. Vznikl z bývalého silničního nadjezdu, který dlouhodobě chátral. Jako zdroj inspirace posloužil Jihokorejcům především slavný newyorský park High Line, rovněž bývalá infrastruktura přestavěná v podobném duchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ze starého dálničního nadjezdu udělali v Jižní Koreji zahradu pro veřejnostVideo: AP

 
Článek

„Když jsem tudy projížděl, měl jsem pocit, jako bych se ocitl v nějaké pustině. Ale přitom tu byly neustálé dopravní zácpy,“ nechal se slyšet jeden z obyvatel jihokorejské metropole. „Teď, když je z bývalého nadjezdu park, to tu vypadá mnohem lépe,“ dodal.

Práce na přestavbě chátrající infrastruktury byly dokončeny roku 2017. Nový městský park, který z ní vzešel, dostal název Seoullo 7017. Je přes 10 metrů široký a více než kilometr dlouhý.

Promenáda se nachází přímo nad centrem města a je propojena s dalšími turistickými atrakcemi. Mezi ně patří například starověké hradní zdi nebo vrchol Namsan, ze kterého je krásný výhled na město. Park lemují restaurace, loutkové divadlo a mnohé další atrakce pro místní i turisty. Na celý rok je navíc naplánována celá řada různých výstav, vystoupení a festivalů.

Jihokorejci hledali inspiraci především v New Yorku, kde je známý park High Line přestavěný z infrastruktury bývalé železniční trati. Promenáda se vine přímo nad ulicemi Manhattanu. Historicky první park přetvořený z nadjezdu ale vznikl v Paříži a je známý jako Promenade plantée.

Reklama

Výběr článků

Načítám