Hlavní obsah

Z bývalého nacistického bunkru v Hamburku vznikne hotel

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně sloužil jako úkryt při náletech během války. Z někdejšího nacistického bunkru v Hamburku ovšem brzy vznikne hotel. Respektive vyroste na vrcholu stávající budovy a nabídne přes 130 pokojů, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Bunkr Flakturm IV patří k těm největším. Postavili ho za pouhých 300 dní.

Článek

Jen v Hamburku vzniklo koncem války na tisíc bunkrů, z nichž 650 dodnes stojí. Budova známá jako Hochbunker patří k těm zdaleka největším. Několikaposchoďový hotel by měl vzniknout na jeho střeše společně se zahradou. O výstavbu se postará NH Hotel Group.

Mluvčí Julianne Vossová uvedla, že si je společnost historie budovy velmi dobře vědoma. „Chápeme, že jde o citlivé téma,“ řekla a dodala, že jsou také plány zakomponovat do konceptu pomník. Hotel navíc nemá být luxusní, spíše jen designový.

Podle serveru CNN, který odkazuje na oficiální turistické stránky Hamburku, byl Hochbunker od 90. let využíván pro různé účely a fungovaly v něm mimo jiné noční kluby, rádiové stanice nebo studia. Celý komplex by měl nyní projít masivní renovací.

Zahrada, která na střeše vyroste, má nabídnout panoramatický pohled na město ze zcela nové perspektivy. Hotel nabídne také bar, kavárnu či restauraci. Hotovo a otevřeno by mělo být v polovině roku 2021. Ubytování vyjde od 100 eur (2500 Kč) výš.

Temná turistika na vzestupu

Koncept zřejmě jen potvrdí narůstající trend temného turismu, který spočívá v návštěvách míst, kde došlo k nějaké tragédii nebo která jsou spojena s temnou kapitolou lidských dějin. Nejčastěji jde o koncentrační tábory, věznice, hřbitovy a podobně.

Ve stopách vůdce aneb Temná turistika v Německu

Cestování

„Temná turistika se v posledních letech stala všudypřítomnou kulturní aktivitou,“ uvedl ředitel Institute for Dark Tourism Research Philip Stone. Proměna nacistického bunkru v hotel je podle něj znakem toho, že lidé často nevědí, jak s obtížným historickým dědictvím vlastně naložit.

„Budoucí hosty nejspíš právě tahle rovina naláká, ale vždy tu bude velmi tenká linie mezi komercí a zneužíváním. Úkolem je najít odpovídající rovnováhu a nabídnout lidem autentické příběhy. Takhle může temná turistika vrhnout světlo na bolestivou minulost,“ dodal Stone.

Bunkr, kterému se původně říkalo Flakturm IV, se nachází ve čtvrti St Pauli. Byl postaven v roce 1942 během pouhých 300 dní a měl pojmout až 18 tisíc lidí. Široké vstupy byly navrženy tak, aby se dovnitř pohodlně dostaly i matky s kočárky.

Hitlerovo Vlčí doupě chce víc návštěvníků. Nic se nemá přehánět, tvrdí kritici

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám