Hlavní obsah

Yellowstonský národní park: zima tu vytváří kontrast i harmonii

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden není v Yellowstonském parku oficiální sezónou, přesto se najdou dobrodruzi, kteří si jeho přírodní krásy vychutnávají i ve sněhových závějích. Ty vzhled nejstaršího národního parku na světě zásadně mění.

Foto: Profimedia.cz

Protikladem sněhu a chladného zimního počasí je v Yellowstonském národním parku proudící řeka a její kouřící hladina.

Článek

Obrovský Yellowstonský park se s rozlohou okolo devíti tisíc čtverečních kilometrů rozkládá na části území států Wyoming, Montana a Idaho. Hlavní turistickou sezónou je tu období od poloviny června do půlky září, oficiální sezóna ale začíná květnem a končí posledním dnem října. V zimních měsících je tu příroda sice nevyzpytatelnější, ale zároveň lákavě jiná než v ostatních ročních obdobích.

Všudypřítomné sytě zelené lesy zkrotnou a břehy řeky Yellowstone, proslulé žluto-zelenou vodou, také obalí a schová sněhová pokrývka. Život tady trochu utichne, o to blíže je tu pak turista přírodě a rozjímání. Navíc propojením divoké krajiny hor, skal, gejzírů a vodopádů s krotkou tváří zimy vzniká kontrast a zároveň harmonie. Dvě podoby Yellowstonského parku se tak propojují v jednu.

Foto: Profimedia.cz

Jindy výrazné tmavě zelené lesy zneutralizuje sníh tak, že splývají se zbytkem krajiny.

Ať už sem ale turisté vyrazí v kteroukoliv roční dobu, měli by se držet vyznačených stezek. Kromě prakticky neškodných ovcí na horských loukách a ryb v říčkách tu totiž nepozornému zvědavci může nezřídka kdy vstoupit do cesty medvěd nebo puma. V takové situaci se pak odpočinková dovolená mění v adrenalinový zážitek.

Yellowstonský park v číslech

V roce 1872 byl založen díky snaze tehdejšího prezidenta Ulyssea Simpsona Granta ochránit zdejší přírodní bohatství.

Od roku 1978 je zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

Rozloha Yellowstonského parku je okolo 9000 čtverečních kilometrů.

3 milióny turistů ročně navštíví toto místo.

Lze tu vidět více než 100 vodopádů.

Yellowstonské jezero, které je jakýmsi centrem parku a také největším ledovcovým jezerem v Severní Americe, má délku zhruba 40 a šířku kolem 20 kilometrů.

Celých 80 % území parku pokrývají hluboké lesy.

Do výšky 36 metrů chrlí v pravidelných intervalech vodu proslulý gejzír Old Faithful.

Veškeré informace o bezpečnosti v parku i o výletních možnostech nabízejí všechna místní turistická centra. S důkladnou přípravou je tedy pohyb v Yellowstonském parku opravdu „jen“ jedinečným zážitkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám