Hlavní obsah

Výstup na Etnu? Cítíme, že jsme blízko Bohu, říkají o zážitku turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sicílie, Etna

Pokud hledáte místo pro aktivní dovolenou, kde si zároveň budete moci dopřát odpočinek na krásných plážích, může být italský ostrov Sicílie ideálním cílem. A pokud ve vás dřímá chuť po dobrodružství, rozhodně byste při její návštěvě neměli opomenout výlet na sopku Etnu. Stále aktivní vulkán nabízí při návštěvě unikátní pocit, ale i opravdu dechberoucí výhledy. Malou ochutnávku nabízejí Novinky ve video reportáži.

Jak probíhá cesta na nejvyšší aktivní sopku v Evropě?Video: Novinky

 
Článek

Na svět se Etna prodrala před 700 000 lety. Dalšími erupcemi neustále měnila svou podobu až do té dnešní, která se ustálila přibližně před 5000 lety. Sopka je ale stále živá a díky tomu také nepatrně mění neustále svou výšku, pohybuje se ale kolem 3 350 metrů nad mořem.

Nejvyšší aktivní sopka v Evropě je při návštěvě ostrova častým cílem turistů. Vynechat její návštěvu by byla velká škoda, dostat se nahoru totiž není vůbec složité. Ať už jste velcí dobrodruzi, nebo si chcete unikátní výhledy vychutnat bez zbytečného úsilí, najdete si to „své“.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Sopka Etna

Na úpatí hory se rozprostírá, jak místní říkají, zelený ráj. Daří se tu vinné révě, fíkovníkům i další bujné vegetaci. Zvětralá láva poskytuje všem rostlinám ideální podmínky k jejich růstu.

S Etnou je spojena také produkce sopečných vín. V jejich chuti objevíte minerální slanost, nakouřenost, citrusy, meruňky, medovost. Charakteristicky také nechybí vyšší kyselina. Vína se až na vzácné výjimky nezpracovávají v dubových sudech.

FOTO: Jedna z nejaktivnějších sopek světa přitahuje turisty

Cestování

Na druhou stranu ale cesta nahoru k velkému parkovišti nabídne i svízelný zážitek. Kolem silnice se postupně otevírá lávou zalitá krajina. Kromě vozovky a tmavých svahů se v jednu chvíli zrak většiny kolemjedoucích upře na domek, který před desítkami let láva zničila. Dnes z něj kouká jen torzo střechy.

Foto: Ivan D. Hladík

Domek, který v roce 1983 láva zalila.

Samotná sopka se dá vyjít třeba úplně odspodu, tedy ve směru od městečka Zafferana Etna. Oficiální parkoviště pro návštěvníky vulkánu leží ale přibližně ve výšce 1910 metrů nad mořem. Sem se dostanete jak autobusem, tak osobním automobilem. Za parkování auta zaplatíte na místě kolem 8 eur na den, tedy kolem 180 korun.

Na sopku se rozhodně vyplatí vyrazit v ranních hodinách. Ideální čas příjezdu je kolem deváté hodiny ranní, kdy ještě není takové horko a neproudí sem autobusy plné turistů. Ze severního a západního pobřeží ostrova zabere cesta dvě až tři hodiny, počítejte tedy s brzkým vstáváním.

Z Etny stoupá mohutný dým, na Sicílii uzavřeli letiště

Zahraniční

Lanovkou i pěšky

Parkoviště Nicolosi Nord se nachází pod nástupním místem lanovky. Mimo to zde stojí také několik domečků s restauracemi i prodejnami suvenýrů. Počítejte ale s „vysokohorskou“ přirážkou. Za kus pizzy a nápoj zde běžně necháte kolem 250 korun.

Pokud vás neláká cesta kabinovou lanovkou a uspokojí vás výhled z přibližně dvou tisíc metrů, můžete se od parkoviště vydat na přibližně třicetiminutovou túru na přilehlý kráter Monti Silvestri. Místní průvodci tvrdí, že je ideálním cílem pro starší osoby i rodiny s malými dětmi.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Výhled z kabinové lanovky

Většina návštěvníků ale absolvuje cestu do výšky přibližně 3 tisíce metrů. Nahoru se můžete dostat jak velmi strmou pěší cestou, tak kabinovou lanovkou. Jízdné pro jednu osobu činí 50 eur, pro dítě 30. V přepočtu tedy přibližně 1150, respektive 690 korun.

Využít můžete také „plnou exkurzi“. Tedy z lanovky přesednout ještě do speciálních terénních autobusů a dostat se ještě výš. Za cestu lanovkou i speciálním autobusem zaplatí dospělá osoba dohromady 78 eur (1800 korun), dítě 50 eur (1150 Kč).

V cíli se turistům naskytne pohled na Jónské moře a přilehlé pobřeží i přímořská městečka Taorminu, Mascalii či Catanii.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Výhled z výšky tří tisíc metrů

A na druhou stranu impozantní pohled na stále aktivní vulkán. Čas od času začne chrlit dým i lávu. Naposledy letos v květnu, i přes to se ale turisté výletu nebojí.

„Výlety na Etnu jsou samozřejmě bezpečné, místní úřady situací sledují a podle toho případně upravují návštěvnost sopky. O cestu lanovkou až téměř k vrcholu je velký zájem, odvézt si návštěvníci mohou i suvenýry s lávou nebo ochutnat silný alkoholický likér Fire of Etna,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Okruh, kde je turistům umožněn volný pohyb, zabere asi 30 minut včetně času na pořízení fotografií. Autobusy k lanovce jezdí kyvadlově, nemusíte se tedy bát čekání.

Pro větší dobrodruhy jsou na místě připraveni také místní průvodci, kteří vás vezmou ještě do vyšších míst sopky. Tento zážitek už si ale musíte rezervovat dopředu, vhodně se na něj obléci a hlavně mít dobrou fyzickou kondici.

Pozdrav z pekel: Etna plivala žhavou lávu do tmy noční oblohy

Cestování

Půjčovna oblečení

„Průvodci vás provedou jak běžným turistickým okruhem, tak se s nimi můžete vydat výš. Tento výšlap bych ale lidem bez předchozích podobných zkušeností nedoporučil,“ řekl sicilský průvodce Alessandro Troia.

Důležitým aspektem celého zážitku je rozhodně počasí. Ideální pro výhled je jasná obloha, navíc pak není nahoře takové chladno. Běžně se tam pohybuje teplota kolem patnácti stupňů. Pro „nepřipravené“ turisty je u výstupu z lanovky připravena půjčovna jak teplého oblečení, tak dokonce vhodné obuvi.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Půjčovna oblečení na Etně

I přes to, že oblast kolem parkoviště působí spíše jako komerční centrum, výhledy po absolvování cesty lanovkou nabídnou opravdu surový zážitek z krajiny zalité lávou. Velké krátery střídají menší a na dohled se tyčí pouze aktivní část vulkánu.

„Opravdu mě to tady uchvátilo. Předloni jsem byla na Teide ve Španělsku a letos tady. Je to splněný sen. Ty sopky mají neuvěřitelnou energii,“ sdělila našemu štábu turistka z Německa.

„Lehký pocit nebezpečí“

„Já jsem tady již podruhé. Tentokrát jsem sem vzal své děti a jsem šťastný,“ dodal další z návštěvníků.

„Doma se mě ptali, zda se nebojím, ale myslím, že to kouzlo místa je i v tom lehkém pocitu nebezpečí,“ dodala další přítomná žena.

„Někteří turisté mi říkají, že když vyjdou nahoru do těch tři tisíc metrů, cítí, že jsou velice blízko Bohu. Je to opravdu zvláštní pocit stát v takové výšce na vlastních nohou na aktivní sopce. Člověk tam má pocit, že stojí nad mraky. A je to úžasné. Občas od lidí slýchávám, že na tento zážitek nezapomenou do konce života,“ dodal sicilský průvodce Alessandro Troia.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Cíl turistické trasy na Etně

Sicílie některé turisty přímo vybízí k zapůjčení vozidla a brouzdání po ostrově, a pokud mezi ně patříte, rozhodně byste Etnu ze svého seznamu míst neměli vynechat. Možnost podívat se na aktivní vulkán ale mají také ti, kteří při cestování raději volí cestovní kanceláře.

„My na Sicílii létáme z Prahy přímo do Palerma od začátku června, Etna se i za těch pár týdnů stala absolutním hitem i u českých turistů. Výlet je celodenní a spojený s návštěvou nedaleké Taorminy. Lidé tak za jeden den uvidí impozantní sílu přírody i typickou místní architekturu,“ dodala Pavlíková.

Anketa

Láká vás výlet na Etnu?
Ano a klidně bych se tam vydal/a „po svých"
50,7 %
Ano, ale raději se nechám vyvézt lanovkou
36,7 %
Ne, bál/a bych se, že sopka začne být zase aktivní
5,6 %
Ne, výlet na sopku mě nijak nezaujal
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 357 čtenářů.

Pětistovkou po Sicílii: Ostrovem křížem krážem

Cestování

Noto: Sicilské městečko nadchne skvostnou architekturou

Evropa a Středomoří

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Itálie

Reklama

Výběr článků

Načítám