Hlavní obsah

Vojenský újezd Boletice ruší poslední zpřístupněnou turistickou trasu na Knížecí stolec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. května nesmějí lidé na turistickou cestu na Knížecí stolec, která se nachází ve Vojenském újezdu Boletice na Českokrumlovsku. Důvodem je stále více vojenských cvičení v areálu, což může návštěvníky ohrožovat. Za porušení zákazu hrozí stotisícová pokuta.

Foto: Jihočeská centrála cestovního ruchu

Bývalá rozhledna na Knížecím stolci

Článek

Knížecí stolec je s nadmořskou výškou 1236 metrů nejvyšším vrcholem vojenského újezdu Boletice. Turistická trasa Záhvozdí - Knížecí stolec byla přitom poslední cestou, kterou mohli turisté využívat.

Od vypuknutí války na Ukrajině, kdy výrazně stoupl zájem o vojenská cvičení, uzavřela postupně armáda v Boleticích všechny přístupné trasy pro veřejnost. Zatímco před dvěma lety tady vojenské cvičení probíhalo pouze dva víkendy v roce, letos jich tu vojáci stráví celkem 19.

„V současné vojensko-politické situaci v Evropě jsou kladeny zvýšené požadavky na intenzivnější výcvik vojáků připravujících se k obraně ČR a při přípravě do zahraničních misí. Zrušení pěší turistické trasy Záhvozdí - Knížecí stolec ve vojenském újezdu Boletice je nezbytné zejména z důvodu zabezpečení výcviku vojáků Armády České republiky včetně aktivních záloh, a to i ve dnech, ve kterých byl původně povolen veřejnosti vstup do vojenského újezdu. Na základě výše uvedeného je pohyb veřejnosti ve vojenském újezdu z důvodu bezpečnosti osob nepřípustný,“ uvedl na webu boletického újezdu zástupce přednosty Miroslav Meleg.

Zbourali rozhlednu

Armáda již také zbourala dřevěnou rozhlednu, která stála na vrcholu Knížecího stolce a pro většinu turistů byla cílem celé pěší trasy.

„Rozhledna, která byla v majetku Vojenských lesů a statků ČR, byla odstraněna z důvodu nevyhovujícího technického stavu. Bylo rozhodnuto, že rozhledna již nebude obnovena,“ dodal Meleg.

Za přestupek na úseku obrany (nepovolený vstup do vojenského újezdu) může být udělena pokuta až do výše 100 tisíc korun.

Vojenský újezd Boletice, který vznikl v roce 1950 na rozloze přes 23 tisíc hektarů, je třetím největším v České republice.

Svatý Vavřinec u Slepičích hor opět ožívá. Kostel opravují dobrovolníci už 30 let

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám