Hlavní obsah

Vodní hrad v Porýní udivuje svou až pohádkovou krásou

Hrad Satzvey se nachází nedaleko hranic turisticky atraktivní a vyhledávané oblasti, kterou je Národní park Eifel. Hrad krom lomozu rytířských zbraní pravidelně rozezní také rocková hudba folk metalové kapely In Extremo. V okolních bažinách je třeba si dávat pozor i na duchy.

Foto: Petr Hejna

Hrad Satzvey

Článek

Obec s hradem Satzvey leží v údolí potoka Veybach, jehož název má již předkeltské kořeny. V minulosti na jeho třicet kilometrů dlouhém toku stálo sedm textilních továren, v samotném Satzvey poháněl tři mlýny a již v roce 80 našeho letopočtu napájel římský akvadukt do Kolína nad Rýnem.

Nejstarší zmínka o Satzvey pochází z roku 1368, kdy byl Otto von Vey arcibiskupem z Kolína nad Rýnem oficiálně potvrzen jako držitel panství Vogtamt. Dalšími držiteli byl jeho syn Reinhard a po něm jeho zeť Heinrich von Krauthausen. Ten se rozhodl vystavět své sídlo na ostrově uprostřed velkého rybníka, kterým protékal Veybach, a tak v letech 1396–1406 tam vyrostl hrad Satzvey.

Foto: archiv

Adventní atmosféra

V roce 1561 získal panství Vogtamt včetně hradu Heinrich Spies von Büllesheim a jeho syn Friedrich Wilhelm se stal v roce 1574 prvním feudálem na Satzvey. V letech 1577-1581 hrad okupovala vojska vévody z Jülichu, až nakonec museli zbrojnoši von Büllesheima složit přísahu věrnosti kolínskému arcibiskupovi i vévodovi z Jülichu.

V roce 1737 Johann Franz Spies von Büllesheim prodal zámek za 39 000 říšských tolarů rodině von und zu Gymnich. Když rod v roce 1825 vymřel po přeslici, tedy smrtí Johanny Marie von und zu Gymnich, zdědil majetek rodu její kmotřenec Max Felix Wolff Metternich zur Gracht. Zámek do dnešní podoby upravil jeho syn Dietrich.

Foto: Petr Hejna

Hospodářské budovy

V roce 1944 sňatkem Adeline, hraběnky Wolff Metternich zur Gracht s Franzem Josefem Graf Beissel von Gymnich, přešel zámek vlastně do rodiny současného majitele Franze Josefa Graf Beissel von Gymnich mladšího. Jedná se tedy o soukromé sídlo, které ovšem neuzavírá brány návštěvníkům.

Vánočním akcím se hrad bude podle plánu věnovat 11. a 12. a 18. a 19. prosince, 30. dubna čeká návštěvníky Noc čarodějnic, den poté Čarodějnický trh, 28. a 29. května si budou děti mít možnost zahrát na rytíře, 4. května proběhne Svatodušní rytířský festival a ve dnech 1. až 3. října se uskuteční podzimní a jezdecký trh.

Foto: Petr Hejna

V parku

Koncert zmíněné berlínské kapely In Extremo je naplánován na 24. září. Kapela je ojedinělá tím, že používá i středověké nástroje a texty jsou v mnoha jazycích, od němčiny přes latinu po třeba islandštinu. Texty Françoise Villona pak interpretují ve starofrancouzštině.

Malá ukázka, jak In Extremo spojují metal s tradičními lidovými nástroji:

Na hradě je možné se i ubytovat a nasát tak pravou atmosféru středověkého sídla. V současné době však nejsou v provozu místní gastronomické služby, a to kvůli následkům povodní, které poškodily i most v Satzvey, a tak je nutno zvolit příjezd odbočením z A1 sjezdem na Wißkirchen, kdo jede od od Mechernichu, musí zaparkovat o něco dál od hradu.

Foto: archiv

V duchu Vánoc

Další hrady a zámky

V nejbližším okolí je mnoho dalších menších hradů a zámků, jako pouhých šest set metrů vzdálený Zievel, jeden a půl kilometru je nutno urazit k rovněž vodnímu hradu Veynau, pro změnu jen kilometr od Satzvey leží Firmenich, z dalších okolních zámků možno zmínit Kommern, Kirspenich, Hardtburg, Heistardt, zámečky Wachendorf a Kallmuth. Prostě ideální lokalita pro ty, kdo se zajímají i o drobnější stopy historie.

Kdo hledá nějaké ty legendy a pověsti, pak v rašeliništích mezi hrady Satzvey a hradem Veybach leží bažinaté místo, zvané Juffer Vey, což značí něco jako Stará panna. Kdysi tam dvě dámy měly mít hrad a nechat postavit most na pravou stranu údolí (mohlo to být také jen natažené lano), nicméně hrad se jednoho dne potopil i se všemi svými obyvateli, a tak tam dámy straší.

Jiná pověst říká, že tam stával na kopci klášter, jehož představená se dojela na oslu napít k prameni dole a i s uhýkaným ušatcem se utopila, a tak se tam od té doby zjevuje coby duch jména Juffer Vey.

Samotný NP Eifel byl založen v roce 2004, velkou část ho tvoří bývalý vojenský výcvikový prostor. Co je tam krom neporušené přírody cenné, je minimální světelné znečištění, nezbytné pro pozorování noční oblohy, takže roku 2014 získal ocenění Hvězdný park, aby roku 2019 si vysloužil titul International Star Park Eifel National Park.

Parkem lze projít bezplatně i v doprovodu průvodce, ve středu parku se rozprostírá na řece Rur jezero Urftsee, od roku 2009 se zde usadili i vlci, momentálně v počtu pěti kusů.

Saské Švýcarsko: Cestou za výhledy si dáte do těla

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám